Dolar

32,5584

Euro

34,8932

Altın

2.434,42

Bist

9.645,02

“El Kaide Pakistan’a geri dönüyor”

Brüksel’deki Vrije University Brussels (VUB) Üniversitesinde Terörizm Araştırmaları alanında doktora yapan Farhan Zahid tarafından ‘El Kaide’nin Pakistan’a Dönüşü’ başlıklı bir makale yayınlandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-29 17:38:14

“El Kaide Pakistan’a geri dönüyor”

Suriye ve Irak'tan dönen cihat yanlılarının Pakistan'da yeniden toparlandığı belirtilen makalede Haziran ayında kurulan Cemaatu Ensar Eş Şeria Pakistan grubunun kadim cihat yanlılarını saflarında birleştirdiği ifade edildi.

Cemaatu Ensar Eş Şeria Pakistan şu ana dek Pakistan'da beş cihat saldırısı düzenledi. Saldırılardan dördü Karaçi'de biri ise Belucistan'da gerçekleştirildi.

22 Haziran'da Karaçi'de düzenlenen saldırıda bırakılan broşürler Cemaatu Ensar Eş Şeria Pakistan'ın amacının El Kaide'yi Pakistan'da yeniden diriltmek olduğunu ortaya koymuştu.

Ahmed Faruk'un gayretleriyle bir araya gelen cihat gruplarının El Kaide amaçlarına hizmet ettiğini söyleyen Dr. Farhan Zahid, grupların birleşmesinde Afganistan savaşının rol oynadığı görüşünde.

ASYA'DA GRUPLAR BELİRLENİYOR 

El Kaide'nin Pakistan'da zayıflamasına Atiyetullah El Libi, Adam Gadham (Azzam Amriki), İlyas Keşmiri ve diğer bazı stratejistlerinin ABD tarafından drone saldırılarıyla öldürülmesini gösteren makale, Hekimullah Meshud'un hayatını kaybetmesinin ardından Tahriki Taliban'da yaşanan ayrılıklara da işaret ediyor.

Suriye ve Irak savaşında umduğunu bulamayan cihat yanlılarının Pakistan'da yeniden yapılanmaya gittiğini belirten Dr. Zahid, Tahriki Taliban Pakistan ve Leşkeri Cengvi'yi örnek olarak gösterdi.

Dr. Farhan Zahid'in Middle East Institute'de yayınlanan makalesinde bir iddia daha var ki ispatlanmaya şiddetle ihtiyaç duyuyor. Dr. Zahid'e göre Suriye ve Irak'tan dönen IŞİD'liler, Pakistan'da Cemaatu Ensar El Şeria Pakistan grubuna giriyor.

“Mükerrer askeri operasyonlara, drone saldırılarına ve sıkı uygulanan kanunlara rağmen El Kaide ve Pakistan'daki bağlantılı grupların üst düzey komutası bazı kilit liderleri korumayı başardı” denilen akademik makalede Seyf El Adl'dan söz edildi.

YENİ STRATEJİ: BEKLE-GÖR 

Horasan'daki IŞİD'e katılımın ardından Dr. Zevahiri'nin ‘bekle-gör' stratejisini takip ettiğini savunan Dr. Zahid, Zevahiri'nin IŞİD fenomeninin uzun sürmeyeceğini anladığını öne sürdü.

Hint Yarımadasındaki El Kaide'nin kuruluşunun IŞİD'e karşı geliştirilen bir taktik olduğuna dikkat çekilen yazıda Cemaatu Ensar El Şeria ile El Kaide'nin Pakistan'da yeniden hayat bulmasının amaçlandığı belirtildi.

Cemaatu Ensar El Şeria'nin Hint Yarımadasındaki El Kaide'den daha aktif ve daha eğitimli kadroya sahip olduğu belirtilen yazı, El Kaide'nin Pakistan'a dönme kararlığına yapılan vurguyla son buldu.

Haber Ara