Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

El Kaide Lideri Zevahiri, Taliban’a biat etti

El Kaide lideri Eymen el Zevahiri, Taliban Hareketi’nin yeni lideri Molla Heybetullah Ahundazade’ye biat ettiğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 10:07:50

El Kaide Lideri Zevahiri, Taliban’a biat etti

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

El Kaide lideri Eymen el Zevahiri, yayınlanan 14 dakikalık videoda Taliban Hareketi'nin yeni lideri Molla Heybetullah Ahundzade'ye bağlılık yemini etti.

USAME BİN LADİN'İN BİATI GİBİ

Zevahiri, Molla Heybetullah'a biatını Usame bin Ladin'in Taliban'ın eski lideri Molla Ömer'e biat etmesi ve Müslümanları Taliban'ı desteklemeye davet etmesi ile aynı doğrultuda olduğunu belirtti.

IŞİD'E KARŞI “EMİR'ÜL MÜMİNİN” TALİBAN EMİRİ

El Kaide liderinin Taliban lideri Molla Heybetullah'a biatı, IŞİD'in yaygınlık kazandığı bir döneme denk gelmesi açısından önem arz ediyor.

Zira IŞİD üyeleri ve taraftarları Ebubekir el Bağdadi'yi “Emir'ül Müminin” olarak tanımlarken, El Kaide üye ve taraftarları Taliban emirini gerçek “Emir'ül Muminin” olarak kabul ettiğini ilan ediyor.

El Kaide ve IŞİD arasındaki gerginlik 2014 yılında en üst seviyeye çıkmış ve El Kaide “Emir'ül Müminin” olarak Taliban Hareketi'nin merhum lideri Molla Ömer'i gördüklerini açıklamıştı.

MOLLA MANSUR'A DA BİAT ETMİŞTİ

Zevahiri, Molla Heybetullah'tan önce Taliban Hareketi'nin bir önceki lideri Molla Mansur'a da biat etmişti.
El Kaide lideri'nin Molla Mansur'a biatı, Molla Mansur tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile kabul edilmişti.

YEREL KOLLAR DA BİATLI HALE GELDİ

Zevahiri'nin, Molla Heybetullah'a biatı ile El Kaide'nin yerel kolları da bu biatten dolayı Taliban'a bağlı hale geldi.
Bu durumda El Kaide üyeleri Molla Mansur'a bağlı hale gelseler de Taliban Hareketi'nin, El Kaide'nin Afganistan dışında gerçekleştirdiği operasyonlara çok fazla müdahale etmesi beklenmiyor.

Haber Ara