Dolar

32,5837

Euro

34,8026

Altın

2.514,10

Bist

9.693,46

El Kaide Batı Afrika'da Taliban'ın izinde: Fransa çekilirse müzakereye hazırız

El Kaide'nin Batı Afrika kolu, Fransa Mali'den çekilirse yerel güçlerle müzakere yapabileceklerini açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 09:20:28

El Kaide Batı Afrika'da Taliban'ın izinde: Fransa çekilirse müzakereye hazırız

Mepanews'te yer alan habere göre El Kaide'nin Batı Afrika'da faaliyet gösteren yapılanması olan Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) medya kolu "Al Zallaqa" tarafından yayınlanan açıklamada Fransa Mali'den çekilirse yerel güçlerle müzakere yapabileceklerini kaydetti.

Açıklamada bölge halkına yönelik çağrılar da yer aldı.

"HALK UZLAŞI İSTİYOR"

Mali'de son dönemde Fransa'nın ülkedeki askeri varlığının sona erdirilmesi için düzenlenen kitlesel gösterilere atıf yapılan açıklamada, gösterilerden övgüyle bahsedilirken, söz konusu gösteriler "Şerefli halkımızın cesur hamlesi" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, gösterilerde halkın, cihat yanlısı gruplarla bölgesel unsurlar ve Bamako hükümeti arasında bir uzlaşı talep ettiği vurgulanırken, İslami hükümler çerçevesinde CNİM'in bunu yapmaya hazır olduğu belirtildi: "Zira biz evlerimizi yalnızca onların inançlarını, geleceklerini tayin hakkını, baskı ve aldatma olmadan kendilerini yönetecek kişileri seçme hakkını korumak için terk ettik."

"MÜZAKEREYE HAZIRIZ"

Fransa'nın bölgede halkı birbirine düşürdüğü, kabileler arası anlaşmazlıkları derinleştirdiği ve sosyal yapıyı parçaladığı, bu şekilde işgali derinleştirdiği ifade edildi.

CNİM, açıklamada yerel hükümetle müzakerelere hazır olduklarını ve tek şartlarının Fransız işgalinin sona erdirilmesi olduğunu belirterek, İslam şeriatının Mali halkını birleştirdiği dillendirildi.

Açıklamada Bamako hükümetine, Fransa ve Birleşmiş Milletler'in Mali işgalini sona erdirirlerse müzakerelerin gerçekleştirileceği ve savaşın sona ereceği çağrısı yapıldı.

 

Haber Ara