Dolar

32,5310

Euro

34,8993

Altın

2.438,56

Bist

9.716,77

El Fetih yönetimi: İsrail'in yerleşim kararı BMGK'ya aykırı

Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Ebu Rudeyne 'Bu kanun, BMGK'nın yerleşim yeri inşasının durdurulmasını öngören 2334 sayılı kararına aykırı' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-08 12:04:04

El Fetih yönetimi: İsrail'in yerleşim kararı BMGK'ya aykırı

AA'nın haberine göre İsrail meclisinde (Knesset) onaylanan Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin yeni yasanın, Filistinlilerin özel mülkleri üzerine inşa edilen binlerce yerleşim birimini "İsrail hukukuna göre" meşrulaştıracağı aynı zamanda daha fazla toprağa el konulmasına imkan vereceği belirtiliyor.

Bu kanunun, Knesset tarafından onaylanan "en tehlikeli yasa" olduğunu ifade eden Filistinliler, uluslararası topluma, İsrail'in yeni kanunu karşısında harekete geçme çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, konuya dair yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmaya ilişkin yasa tasarısının Knesset'te onaylanmasını kınayarak, "Bu kanun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yerleşim yeri inşasının durdurulmasını öngören 2334 sayılı kararına aykırı" dedi.

Ebu Rudeyne, uluslararası topluma "durum kontrolden çıkmadan" önce müdahale talebinde bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Saib Ureykat da konuya ilişkin yazılı açıklamasında, İsrail'e "hukuk üstü bir devlet" muamelesi yapmaktan vazgeçme zamanı geldiğini vurguladı.

Ureykat, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası hukuka göre, 1967'den beri yerleşim birimleri illegaldir ve bu durum savaş suçuna kadar gider. Artık açıklamalar yerine, İsrail'in sorguya çekilmesi gerekir. Bu yeni yasa, İsrail hükümetinin, Filistin halkı ve toprağına yönelik saldırıları için Yahudi yerleşimcilere ve işgal güçlerine başka bir destek anlamı taşıyor."

FKÖ Yönetim Kurulu üyesi Hanan Aşravi ise İsrail'in kendi hukukuna göre, Yahudi yerleşim birimlerine verdiği meşruiyetle 1967'de işgal edilen topraklar üzerinde Filistin devletinin kurulmasına imkan bırakmadığına dikkati çekti.

Aşravi, "İsrail, bu yasa tasarısını onaylayarak Filistin özel mülkleri üzerinde kurulan yerleşim birimlerine meşruiyet ve Yahudi yerleşimcilere de Batı Şeria ile Kudüs'te Filistinlilere ait toprakları sorgusuz bir şekilde gasbetme izni verdi" ifadelerini kullandı.

İsrail'de Yahudi yerleşim birimlerini takip eden sol çizgideki Barış Şimdi Hareketi de bu yasaya dair açıklama yayımladı. Açıklamada, yasanın amacının özellikle illegal yollarla Filistinlilerin topraklarında inşa edilen yerleşim birimlerine meşruiyet kazandırmak olduğu ifade edildi.

Yasayla, İsrail Yüksek Mahkemesinin, yerleşim birimleri aleyhindeki "geriye dönük" kararlarının iptalinin hedeflendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu durum, demokrasi oyununun kurallarını değiştirmek ve hükümeti hukuk bağlarından kurtarmaktır. Yasa, geriye dönük 3 bin 850 konut ile 53 yerleşim birimine meşruiyet verme ve Filistinlilere ait yaklaşık 8 bin dönümlük araziye el koymayı yasalaştırıyor" denildi.

Açıklamada, Filistinlilerin daha çok arazisine el konulmasına imkan veren ve bu kişilere de yargı yolunu kapatan yasaya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Yasaya göre, herhangi bir kişi yerleşim yeri amacıyla Batı Şeria'da istediği araziyi ele geçirebilir. Yasa, Yahudi yerleşimcilere ileride de toprakları gasbetmeye dair yeşil ışık yakıyor. Yani kısacası bu yasa, İsrail hükümeti ve bireylerine, herhangi bir kanuna dayanmaksızın Filistinlilerin topraklarını gasbetme hakkı veriyor." 

Haber Ara