Dolar

32,3656

Euro

34,9586

Altın

2.324,71

Bist

9.079,97

El Bab neden önemli?

Kuzeyden Cerablus, batıdan da El Bab tarafından iki koldan Menbiç’e yönelmeyi planlayan ÖSO, Menbiç’i YPG öncülüğündeki SDG’den alıp YPG’yi Fırat’ın doğusuna çekilmeye zorlamayı hedefliyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 09:19:10

El Bab neden önemli?

Habertürk'ten Şefik Dinç'in haberine göre; IŞİD, 2 hafta önce Menbiç'i YPG'nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) kaybetmişti, Cerablus'u da ÖSO ele geçirdi. YPG ve ÖSO'nun hedefinde ise şimdi El Bab var.

El Bab, bölgede çatışan tüm güçler için kritik öneme sahip bir noktada bulunuyor. Menbiç'ten ve Cerablus'tan kaçan IŞİD militanları, örgütün başkent ilan ettiği Rakka ile bağlantılarını sağlayan El Bab'a çekilmişti. Menbiç'te 2 ay savaşan, Cerablus'ta ise çatışmadan geri çekilen IŞİD, burayı kaybetmemek için tüm gücüyle savaşacaktır. Zira örgütün burayı kaybetmesi Halep ve Türkiye ile bağlantısının kesilmesi, Suriye'nin orta kesimindeki Rakka, Deyrizor ve Humus bölgesine sıkışması anlamına geliyor.

isd

MENBİÇ'E 25 KİLOMETRE UZAKTA

ÖSO, TSK'nın desteğiyle Cerablus'u IŞİD'den aldıktan sonra Türkiye sınırında Rai (Çobanbey)-Cerablus arasındaki bölgeyi IŞİD'den temizlemek için operasyonu genişletti. Buradaki 90 kilometrelik mesafe 40 kilometreye inmiş durumda. ÖSO, Türkiye sınırındaki bu kısmı ele geçirmek için ilerlerken, bir yandan da yönünü güneye, yani El Bab'a çevirdi. Halep'in kuzeyindeki El Bab, Türkiye sınırına 30, YPG'nin IŞİD'den aldığı Menbiç'e 25 kilometre mesafede bulunuyor. El Bab, ÖSO için de kritik bir noktada. ÖSO, Azez'den Mare hattına yönelerek buradan da El Bab'ı ele geçirmeyi hedefliyor. ÖSO'nun El Bab'ı ele geçirmesi Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırında bir güvenli bölge oluşması açısında da önem taşıyor. Ayrıca YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturmak istediği koridorun da önünü kesmiş olacak. El Bab'ın muhalifler için bir diğer önemi ise yapılacak Menbiç operasyonu için onlara harekât alanı açacak olması... Kuzeyden Cerablus, batıdan da El Bab tarafından iki koldan Menbiç'e yönelmeyi planlayan ÖSO, Menbiç'i YPG öncülüğündeki SDG'den alıp YPG'yi Fırat'ın doğusuna çekilmeye zorlamayı hedefliyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara