Dolar

32,3294

Euro

35,0613

Altın

2.284,99

Bist

8.982,03

Ekvador Devlet Başkanı Moreno'dan Assange'a 'bilgisayar korsanı' benzetmesi

Moreno, bilgisayar korsanı olarak nitelediği Assange'ın, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalmaya devam etmesine izin vereceğini açıkladı- Assange ise kendisini ABD'nin bile bilgisayar korsanı olarak nitelemediğini belirtti

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-30 11:04:42

Ekvador Devlet Başkanı Moreno'dan Assange'a 'bilgisayar korsanı' benzetmesi
Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın "bilgisayar korsanı" olduğunu söyledi.

Moreno, başkent Quito'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Assange'ın bilgisayar korsanı olduğunu düşünmesine rağmen Ekvador hükümetinin, Assange'ın kaldığı İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalmaya devam etmesine izin vereceğini belirtti.

Ayrıca Moreno, Assange'a Ekvador'un veya diğer ülkelerin iç siyasetine karışmaması çağrısına bulundu.

Diğer yandan, Assange sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gazeteci ve editör olduğunu, ABD'nin bile kendisini bilgisayar korsanı olarak nitelemediğini ifade etti.

Assange, geçen hafta sosyal medya hesabından, Ekvador'da yolsuzluk yapıldığına dair kanıtlar WikiLeaks'e ulaşırsa, kamuoyuna açıklayacağını duyurmuştu.

45 yaşındaki Assange, yaklaşık 5 yıldır Londra'nın Knightsbridge semtinde bulunan Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor. İngiliz mahkemesi, 2012'de Avustralya vatandaşı Julian Assange'ın, 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı dava gerekçesiyle İsveç'e iadesine karar vermişti. Ancak Assange, hakkındaki iddiaları reddetmişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından, 2012'nin haziran ayında İngiltere'deyken İsveç'e iade edilmesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti. İsveç Başsavcısı, 19 Mayıs'ta WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange hakkındaki tecavüz suçlamasını düşürmüştü.

Haber Ara