Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

Ekonomik Müjdeler Paketi'nin yankıları

Ekonomik Müjdeler Paketi'nin yankıları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-05 12:07:35

Ekonomik Müjdeler Paketi'nin yankıları
Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Ekonomik Müjdeler Paketi'nin, iş alemini yakından ilgilendiren önemli maddeler taşıdığına işaret ederek, "Bu paket, bir anlamda iş dünyasına bir bayram hediyesidir." dedi.

Olpak, yaptığı yazılı açıklamada, şehit yakınlarının kamuda işe alımının kolaylaştırılması, araç alımı ile ilgili kolaylaştırıcı düzenlemeler ve terörden etkilenen KOBİ'lere kredi imkanı sunulacak olması ile terörün yaralarının sarılması yönünde atılacak adımların, gerek toplum gerekse iş alemi olarak kendilerini daha güzel günlerin beklediğinin işareti olduğunu belirtti.

Olpak, Ekonomik Müjdeler Paketi'nin, iş alemini yakından ilgilendiren önemli maddeler taşıdığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu paket, bir anlamda iş dünyasına bir bayram hediyesidir. MÜSİAD olarak, başta taşınabilirlerin teminat olarak gösterilebilmesi, damga vergisine yönelik kolaylaştırıcı düzenlemeler, ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi, turkuaz kart, şirket kurmanın yanında tasfiyesinin de kolaylaştırılması, imalatçı KOBİ'lerin kredi faizlerinin karşılanması ve yerli makina alımı için faizsiz kredi, Eximbank kredilerinde yeni düzenlemeler, düşünülen yatırım teşvik sistemi, çek kanunu, varlık barışı gibi iş ve ticaret hayatında atılan önemli adımlardan memnuniyet duyuyoruz. Üretim, yatırım ve ihracata yönelik bu adımların yürürlüğe girmesi ticaret hayatını büyük ölçüde hareketlendirecektir."

- "Bu bizim uzun zamandır istediğimiz bir şeydi"


İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekonomik Müjdeler Paketi'nin başta ihracatçılar olmak üzere iş dünyasının işini kolaylaştıracağını belirterek, "Başbakanımızın açıkladığı paketteki düzenlemelerden bir kısmını zaten bekliyorduk. Örneğin damga vergisinin tümünün kaldırılması taleplerimizden biriydi. Tam istediğimiz gibi olmadı. Gönül isterdi ki damga vergisi tamamen kalksın. Ama bir takım kolaylaştırmalar ve istisnalarla yükün ciddi bir kısmı hafifletilmiş oldu." ifadelerini kullandı.

Tanrıverdi, paketin içindeki en önemli maddelerden birinin yurt dışındaki firmaların merkezlerini buraya taşımaları halinde kurumlar vergisinden istisna bulunmaları olduğunu vurgulayarak, "Bence bu çok önemli. 10 yıl önce İrlanda'da uygulanmıştı. Birçok uluslararası şirket İrlanda'ya yerleşti. Uygulamanın hem eğitimli iş gücünün artması hem de yeni iş alanların açılması noktasında çok büyük katkısı oldu. Türkiye'de de katkısı olacağını düşünüyorum. Yeter ki uluslararası firmalara güven sağlayıp Türkiye'ye getirebilelim." yorumunu yaptı.

Teşvik paketinde çok önemsedikleri başlıklardan birinin de ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi olduğuna işaret eden Tanrıverdi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu bizler için çok önemli. Bir yere ticaret için gideceksiniz. Anında karar veriyorsunuz. Ama vize yüzünden gidemiyorduk. Yeni düzenleme sayesinde önümüzdeki bu engel de kalkmış olacak. Teşvik paketinde özellikle ihracatçılar açısından önemli bir diğer başlık da Eximbank'ta teminatların yarı yarıya indirilmesi. Bizim anladığımız kadarıyla yüzde 50 civarında teminatsız kredi verilebilecek. Bu bizim uzun zamandır istediğimiz bir şeydi. Sayın Ekonomi Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Yeni düzenlemenin işimizi çok fazlasıyla göreceğini düşünüyorum."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara