Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Ekonomik büyümenin anahtarı kırsalda

FAO Gıda ve Tarımın Durumu 2017 raporundan:- 'Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin anahtarı, uzun yıllar yoksulluğun sebebi olarak görülen kırsal bölgelerde'- 'Gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesi gerekmiyor'- 'Dönüştürülen kırsal ekonomiler ihtiyaç duyulan işlerin çoğunu

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 18:16:58

Ekonomik büyümenin anahtarı kırsalda
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan "Gıda ve Tarımın Durumu 2017" raporunda gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin anahtarının uzun yıllar yoksulluğun sebebi olarak görülen kırsal bölgelerde olduğu belirtildi.

"Gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın, yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesi gerekmiyor" ifadesinin yer aldığı FAO raporuna göre, nüfusu gençleşip kalabalıklaşacak dünyanın beslenmesi ve istihdam yaratılabilmesi için kırsal bölgelerin potansiyellerini ortaya çıkaracak çok geniş ve köklü dönüşümler gerekiyor.

Örgüt, 2015-2030 arasında, 15-24 yaş aralığındaki insanların sayısının yaklaşık 100 milyon artarak 1,3 milyara ulaşmasını beklerken kırsal bölgelerin aslında sektörlere gıda üretimiyle ilgili sabitlenmiş ekonomik büyüme için geniş bir potansiyel sunduğunu bildirdi.

"Dünyadaki yoksul ve aç insanların çoğunluğu bu bölgelerde yaşarken 2030 kalkınma gündeminin başarıya ulaşması çoğu zaman ihmal edilen bu potansiyelin ortaya çıkarılmasına bağlı olacak." değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, bunun başarılabilmesi için geçimlik tarımda düşük verimlilik, birçok yerde sınırlı endüstrileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeden oluşan oldukça zorlu bir bileşimin üstesinden gelinmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, Gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesinin gerekmediği belirtilen raporda, "Dönüştürülen kırsal ekonomiler insanların yer değiştirmesine yol açan tüm baskıları çözen her derde deva bir ilaç olmayacak, ancak ihtiyaç duyulan işlerin çoğunu üretecek ve göçü, bir zorunluluk olmaktan çıkarıp bir seçeneğe dönüştürmeye katkıda bulunacak." ifadeleri yer aldı.

- Sorunun çözümü için üç eylem planı

FAO, kırsal ekonomideki dönüşümlerin 1990'lardan bu yana söz konusu yerlerde yaşayan yüz milyonlarca insanın kendilerini yoksulluktan kurtarmalarına ciddi oranda yardımı ettiğine dikkati çekerken gelişmekte olan ülkelerin çoğunda aksak bir büyüme sergileyen sanayi ve hizmet sektörlerinin çok yüksek miktardaki işsiz sayısını eritecek durumda olmadığını belirtti.

Tarım sektörünün de işlemez hale gelebileceği uyarısını yapan FAO, kentlere doğru yerlerini değiştiren kırsaldaki insanların yoksulluktan çıkış yolu bulmak yerine, şehirlerdeki yoksul saflarına katılma riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti.

Mevsimsel veya kalıcı göçlerin önüne geçilerek, kırsal kesimin ekonomik büyümeye katkı sunması için öncelikli olarak arazi kullanım haklarını güçlendirecek, tedarik sözleşmelerinde eşitliği sağlayacak veya krediye erişimi iyileştirecek tedbirler gibi başlıca seçenekleri içeren çiftçi ailelerin kentsel gıda talebini karşılamada oynayacakları rolü garanti altına alacak politikaların devreye sokulması gerektiği ifade edilen FAO raporunda, şunlar kaydedildi:

"İkincisi, kırsal ve kentsel pazarları birbirine bağlayacak gerekli altyapının oluşturulması. Birçok gelişmekte olan ülkede kırsal yollar, elektrik nakil hatları şebekeleri, depolama imkanları ve soğuk taşıma sistemlerinin eksikliği kentlerdeki taze sebze, meyve, et ve süt ürünlerine talebi çiftçilerin avantajlarına çevirmelerine büyük bir engel teşkil ediyor. Üçüncüsü ise mega kentlerin kırsal-şehirsel ekonomilere daha iyi bağlanmalarını değil, aynı zamanda daha küçük, kentsel alanların dışında daha yayılmış bir örgüyü kapsıyor. Rapor küçük kentsel merkezlerin daha fazla gözden kaçmış gıda pazarlarını temsil ettiğinin altını çiziyor. Gelişmekte olan ülkelerde kent sakinlerinin yarısı 500 binden daha düşük nüfuslu şehir ve kasabalarda yaşıyor."

Haber Ara