Dolar

32,4500

Euro

34,8539

Altın

2.478,66

Bist

9.530,47

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-23 16:26:55

Ekonomi Bakanı Zeybekci:
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Hükümet kurulamazsa kötü olur diye Türkiye'ye kimse haksızlık yapmasın. Türkiye bir seçim daha yapar, ekonomimize de hiçbir şey olmaz" dedi.

Zeybekci, Cibuti Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanı Moussa Dawaleh'la bakanlıkta bir araya geldi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz oranlarında değişikliğe gitmemesini değerlendirdi.

Merkez Bankasının faizlerde değişiklik yapmasına yönelik beklentileri olmadığını dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Faizle ilgili duruşumuz gayet net ve açıktır. Türkiye'de faizlerin 1 puan yukarıda olmasının ekonomiye, özel ve kamu sektörüne ne maliyet getirdiğini gayet iyi bilenlerdeniz. Türkiye'de üretmeyerek faize transfer edilen o miktarın Türk ekonomisine katkı olmadığını, zarar verdiğini, ekonomiden kan transferi olduğunu gayet iyi bilenlerdeniz. Dolayısıyla bunu olumlu karşılayamıyoruz ancak diğer taraftan da yapacak bir şey yok şu an. Olması gereken zamanlarda yapılması gereken adımlar vardı o dönem de ıskalandı."

Önümüzdeki dönemde enflasyonda olumlu gelişmeler beklediklerini belirten Zeybekci, "Enflasyonla ilgili öngörülerde istenilen sonuçlar alındığında Merkez Bankasının faizlerle ilgili indirim yönünde adımlar atması için sebepler olacaktır. Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin Merkez Bankasını cesaretlendireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

- "Dolar kurundan endişe duymasına gerek yok"

Dolar kurundaki artışa yönelik soruya karşılık Zeybekci, doların yalnızca Türk lirası karşısında değil, diğer paralar karşısında değer kazandığını söyledi. Zeybekci, "Endişe edecek bir şey yok. Türkiye'nin dolar kurundan dolayı endişe duymasını gerektirecek hiçbir şey yok. Piyasa kendi dengesini bulacaktır" dedi.

- Koalisyon arayışları

Zeybekci, "koalisyon hükümetinin kurulmasının gecikmesi ve erken seçim ihtimalinin endişelenilmesi gereken bir şey olup olmadığı" yönündeki soruya, "Şu anda koalisyon hükümeti kurulamaması diye bir sorun yok. Sağlıklı bir süreç yaşanıyor. Türk demokrasisi iyi bir deneyim yaşıyor" yanıtını verdi.

AK Parti'nin bu süreçte tek tutarlı parti olduğunu dile getiren Zeybekci, "Hiçbir kırmızı çizgimizin olmadığı, millet, vatan, bayrak ve devlet anlamında çizgilerimizde mutabıksak geri kalan her şeyin görüşülebileceği ortaya konuldu. Cumhurbaşkanımız da son derece net bir takvim koydu. Ben şu anda bir gecikme veya hükümetin kurulamaması diye bir sıkıntı olduğu kanaatinde değilim" değerlendirmesinde bulundu.

Koalisyon arayışlarının ekonomiye etkilerine ilişkin değerlendirmelere de yanıt veren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bazı sivil toplum kuruluşlarımız sürece destek vereyim derken zarar veriyor. Zarar veriyordan kastım şu: 'Çabuk olun, bir an önce yapın. Çünkü dünyada ekonomik dalgalanmalar, yaklaşan tehlikeler var' diyorlar. 2008-2009 krizinden itibaren etrafımızda çok büyük dalgalanmalar yaşandı. Elimizdeki değerli şeyleri, Türkiye'nin değerlerini, ekonomik gücünü biliyoruz. Ne kadar etkilenebileceğini de gayet iyi biliyoruz. 7 Haziran seçimleri henüz sonuçlanmadı. Seçimin sonuçlanması için iradenin hükümet olarak kurulması lazım. O kurulduğu anda 7 Haziran seçimleri bitmiş olur. Dolayısıyla şunu demek Türkiye'ye büyük haksızlık olur: Kriz çıkar, Türkiye ekonomik anlamda zorluklar yaşar, onun için bir an önce şöyle yapılsın demek Türkiye'ye haksızlık olur, Türkiye hak etmediği bir muameleye tabi tutulmuş olur."

AK Parti'nin koalisyon ve hükümet kurmakta başarılı olmasını temenni ettiğini belirten Zeybekci, "Hükümet kurulamazsa kötü olur diye Türkiye'ye kimse haksızlık yapmasın. Türkiye bir seçim daha yapar, ekonomimize de hiçbir şey olmaz" şeklinde konuştu.

- "Tabanla tavan arasında fark var"

MHP'nin koalisyonda olmayacağını açıkladığını ve seçim startı verdiğini anımsatan Zeybekci, AK Parti ve MHP tabanlarının ise farklı şeyler söylediğini belirtti. Zeybekci, "Demek ki tabanla tavan arasında fark var" ifadesini kullandı.

HDP'ye yönelik eleştirilerde bulunan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Cinayetlere ortaklığı, Türkiye'de akan kardeş kanına ortaklığı konusunda toplumun vicdanında çok yoğun duyguların yaşandığı, bazı kelimeleri seçerek kullanmaya çalışıyorum, çünkü sorumluluk makamında olan insanlarız ama vicdanımla aklım farklı farklı hareket ediyor. Suruç'taki 32 genç insanın başka bir terör örgütü tarafından katledilmesini Türkiye'de vicdanı olan hiç kimse kabul edemez. Lanetle kınıyoruz ama sebep olanlara da dönüp bakmak istiyor gönlüm. Sebep olanlardan da hesap sormak istiyorum. Sonra kalkıp 20 yaşında 2 polis memurunun kalleşçe, haince, yatağında uyurken muhtemelen rüyasında anasını görürken katleden katillere terör örgütü diyemeyen, elindeki silaha lanet olsun diyemeyenlerle aynı parlamentoda olmaktan da büyük bir vicdan azabı duyuyorum. Onları desinler sonra gelsinler, bundan sonra onlarla başka şeyler konuşulabilir. Madem ki Türkiye partisiyiz, madem ki barış diyoruz, o zaman yürekli bir şekilde ne dediğimizi yürekli söyleyeceğiz."

- "CHP'nin alışkanlıkları devam ediyor"

Zeybekci, CHP ile yürütülen koalisyon görüşmelerine ilişkin de "Koalisyon görüşmeleri devam ederken CHP'nin siyasette ön almak, önden giderek prim yapmak, skor yapmak gibi alışkanlıkları devam ediyor. Olmayacağını bile bile hiçbir anlam ifade etmediğini bile bile ki Meclis'in de yetkisinde olmayan asgari ücretin artırılmasıyla ilgili kanun teklifi vermek gibi girişimler güven anlamında sıkıntı yaratan şeyler" diye konuştu.

Haber Ara