Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Bunu şiddetle kınıyorum'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yapılanın insanlık dışı olduğunu belirterek, 'Arabanın önüne bir Hollanda polisi oturtarak Almanya sınırından Hollanda'nın dışına çıkarılmasını kabul etmek mümkün değil. Bunu şiddetle kınıyorum' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-12 14:30:31

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Bunu şiddetle kınıyorum'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yapılanın insanlık dışı olduğunu belirterek, "Arabanın önüne bir Hollanda polisi oturtarak Almanya sınırından Hollanda'nın dışına çıkarılmasını kabul etmek mümkün değil. Bunu şiddetle kınıyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Denizli'de bir otelde düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hollanda tarafından dün yapılan uygulamanın kabul edilebilir bir tarafının olmadığını belirten Zeybekci, "Gayet legal yollardan ki, aksi zaten düşünülemez, seyahat özgürlüğü içinde, diplomatik kişiliğiyle Hollanda'ya gitmesi, Hollanda'da yine yasaklanmayan bir şekilde vatandaşlarımızla bir araya gelmesi bakanımızın hakkıdır. Oradaki uygulama insanlık dışıdır. Bakanımızı orada 6-7 saat tutmaları, konsolosluğa 20 metre dahi girmesinin engellenmesi, yakındaki korumaların gözaltına alınması ve en sonunda da bakanımızın sınır dışı edilmesi kabul edilemez. Yani bırakın diplomatik kişiliğini, bir başka ülkenin bakanını olmasını, bir başka insan için kabul edilemez şartlarda olduğunu ve arabasının zorla açılmaya teşebbüs edilmesini, ondan sonra aksini söylemek mümkün değil. Zorla arabasının önüne bir Hollanda polisi oturtarak Almanya sınırından Hollanda'nın dışına çıkarılmasını kabul etmek mümkün değil. Bunu şiddetle kınıyorum" dedi.

"Hollanda Müslümanların katledilmesine seyirci kaldı"

Hollanda'nın Müslümanların katledilmesine seyirci kalan bir ülke olduğunu belirten Zeybekci, "Hollanda 8 bin 500 tane Müslüman'ın Srebenica'da, Yugoslavya'da katledilmesine seyirci kalan bir ülkedir. Alınlarında böyle bir lekeyle onları tarihlerine havale ediyorum. Bir Türk bakanın böyle bir muameleye tabi tutulmasını asla kabul etmiyorum. Bu tuzak, bu tuzağı kurgulayanların ekmeğine de yağ sürer diye düşünüyorum. Gerekeni de yapacağız" diye konuştu.

Almanya gazetesi Bild'in yaptığı hakarete karşı Türkiye'deki STK ve basından yeteri kadar tepki gelmediğini ifade eden Zeybekci, "Gazetenin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına ve bakanına yaptığı hakaretler yenilir yutulur cinsten değil. Ama ondan sonra gelinen süreç normaldir. Yani sırayla adım adım bu sürece gelen örgütlü yapıdır. Bunlar bir anda olmadı, bir süreç içinde oldu" dedi.

Gazetecilerin ekonomik bir yaptırımın olup olmayacağına ilişkin sorusu üzerine Zeybecki, "Konuyu siyasetle halletmek lazım. Ben inanıyorum ki, bu siyasetle çözmek lazım. Hollanda'nın hassasiyetlerini anlamak lazım, seçimleri yaklaşıyor bunu böyle görmek lazım. Ama öte yandan bazı uygulamaları kabul etmek mümkün değil. Bunun düzeltme şekli de Hollanda'ya aittir. Ticari konuda bir zedelenme olmayacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Haber Ara