Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ekonomi Bakanı faiz indirimini değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin, “Kredi maliyetlerindeki azalış, reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak ve ekonomimizin canlanmasına öncülük edecektir” dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-21 16:16:35

Ekonomi Bakanı faiz indirimini değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Para Politikası Kurulu'nun faiz kararlarını değerlendirdi. Zeybekci yazılı olarak yaptığı değerlendirmesinde faiz indirimlerinin piyasaya olumlu yansıdığını belirtti.

Enflasyonda yaşanan iyileşmenin faiz indiriminin önünü açtığını bildiren Zeybekci, şu ifadelere yer verdi: ”Son dönemde Tüketici Fiyat Endeksi'nde yaşanan olumlu gelişmeler faiz indirimi konusunda TCMB'ye daha geniş bir hareket alanı oluşturmuştur. Enflasyonun yüzde 6,6 ile iki aydır son 3 yılın en düşük seviyesinde seyretmesinin ardından TCMB de bu hareket alanını değerlendirmiş ve faiz koridorunun üst bandında indirimlerine devam etmiştir. Türkiye'de enflasyonun sebebi talebin çok yüksek olması değil, üretimin yetersiz olmasıdır. Birçok kez dile getirdiğimiz gibi, sadece enflasyonla değil, pek çok yapısal sorunumuzla mücadelede yapmamız gereken en önemli şey arzı, üretimi, büyümeyi teşvik etmektir. Üretimi artırmak için atılması gereken ilk adım ise enflasyonla mücadele politikamızı değiştirmektir. Bunun da ilk adımı; faiz oranlarını düşürerek, finansmana erişimi kolaylaştırmaktır. Yakın zamanda uygulamaya koymayı planladığımız yeni teşvik paketi ile destekleyeceğimiz bu süreç, geçici çözümler geliştirmek değil, kalıcı, yapısal politikalar üretmek suretiyle ülkemizde başlatacağımız ekonomik dönüşümü belirgin şeklide kolaylaştıracaktır. Böylelikle edilgen değil etken bir ekonomi haline gelme hedefimize bir adım daha yaklaşacak, üretimdeki artışla birlikte, enflasyonda kalıcı ve gerçek tedavi sağlanmış olacaktır. Sanayicimizin, iş adamlarımızın ucuz likiditeye ve finansmana ihtiyaçları vardır. Finansman maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek, firmalarımızın ucuz finansmana erişimini ne kadar kolaylaştırabilirsek, ekonomimizde o ölçüde daha fazla üretim, yatırım yapılacak ve istihdam imkanları oluşacaktır. Bu çerçevede, Merkez Bankasının almış olduğu faiz indirimi kararını ve faiz koridoru politikasındaki sadeleşme sürecini oldukça önemli buluyoruz."

Haber Ara