Dolar

32,3462

Euro

35,0564

Altın

2.309,54

Bist

9.079,97

Eğit-donat ‘açıkça başarısız’

CENTCOM Komutanı Austin, eğit-donat kapsamındaki Suriyeli muhaliflerden sadece dört veya beşinin sahada IŞİD’le savaştığını açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 11:37:41

Eğit-donat ‘açıkça başarısız’

ABD Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Christine Wormuth ile Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde Kongre üyelerinin IŞİD'le ilgili mücadeleyle ilgili sorularını yanıtladı.

Orgeneral Austin'e, ABD ve koalisyon güçleri tarafından IŞİD'e karşı savaşmaları için eğitilip silahlandırılan Suriyeli ılımlı muhaliflerin ilk grubunun Suriye'ye geçtikten sonra Nusra Cephesi tarafından saldırıya uğradıkları ve alıkonuldukları hatırlatıldı. Elde kalan savaşçıların sayısı soruldu. Austin, "Küçük bir grup. Sahada savaşanların sayısı dört veya beş. Yeni Suriyeli güçlerin programı yavaş bir başlangıç yaptı. Şu anda ilerlediğimiz hızla başlangıçta belirlediğimiz hedefe erişemeyeceğiz" yanıtını verdi.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Christine Wormuth da 15 Eylül itibariyle, eğit-donat programı kapsamında şu anda 100 ila 120 muhalifin eğitimden geçirilmekte olduğunu açıkladı.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, oturumda eğit-donat programını eleştirdi. Söz konusu programın "açıkça ve ne yazık ki başarısız" olduğunu kaydeden McCain, "İlk yıl eğitilmesi düşünülen savaşçıların sayısı 3 bindi. Buna karşılık programda sadece 54 savaşçı eğitilip donatıldı ve onların bazıları Suriye'ye döner dönmez El Kaide tarafından ya öldürüldü, ya da alıkonuldu. Yönetimin, bu programın, Suriye'de sahada kullanılabilir yerel güçler oluşturacağına yönelik sözü henüz alanda önemli bir etki göstermedi" diye konuştu.

Uçuşa yasak bölge eleştirisi

McCain, eğitilen bu güçlerin Esed rejimine karşı savaşmayıp sadece IŞİD ile mücadele edecek olmasını da eleştirdi. Beyaz Saray yönetiminin, Suriyeli halkı korumak için niçin uçuşa yasak bölge kurulmasına karşı çıktığını da sorguladı.

McCain'in, rejim güçlerince halkın bombalanmasını ve katledilmesini önleyebilecek uçuşa yasak bölgenin kurulmasını yönetime önerip önermeyeceğini sorması üzerine Austin, "Şu anda böyle bir güvenli bölge oluşturulmasını öneremem" yanıtını verdi.

Bunun üzerine McCain, "Anlıyorum general, şu anda yüz binlerce sığınmacının Avrupa'ya akın ettiğini, 250 bin Suriyelinin katledildiğini, İranlıların kontrolündeki daha çok Şii milislerin Peşmergenin yanında savaştığını görürken bize her şeyin iyi olduğunu söylüyorsunuz. Hayatımda, tüm bağımsız uzmanların savunduğu gerçeklikten bu kadar uzak bir sunumu hiç görmedim" diyerek tepki gösterdi.

Suriyelilere yönelik eğit-donat programını Türkiye'nin yanı sıra Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan'da yapmayı planlayan ABD, ilkbahar aylarında başlanılan programla her yıl yaklaşık 5 bin ılımlı muhalifi eğitmeyi planlıyordu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da bu programa katılanlara aylık 250-400 dolar arası maaş verileceğini duyurmuştu. Ancak eğitilecek muhaliflerin azlığı, programın hedefleri doğrultusunda ilerlemeyişi Kongre üyelerinden eleştiriler alıyor.

Haber Ara