Dolar

32,3764

Euro

35,0246

Altın

2.326,54

Bist

9.142,40

Ege Bölgesi hafta sonu yanacak

Ege Bölgesi'nde hafta sonundan itibaren sıcaklıklık ortalamasının mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-16 15:05:05

Ege Bölgesi hafta sonu yanacak
Hava sıcaklığının gün içerisinde 32 dereceye kadar yükseldiği İzmir'de vatandaşlar, sahillerde ya da ağaçlık alanlarda vakit geçiriyor. Sıcaktan bunalan bazı çocuklar ise denizde serinliyor.
 
Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Latif Gültekin, ramazan ayının başından bu yana kuzeyli sistemlerin baskılamasıyla hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde, yer yer altında seyrettiğini söyledi.
 
Sistemin tamamen kuzeye çekilmesi ve güneyden gelen sıcak hava dalgasıyla özellikle batı bölgelerinde sıcaklığın hızla yükselişe geçmesinin beklendiğine işaret eden Gültekin, "Önümüzdeki 1 hafta boyunca batı bölgelerimizde yağış yok, güneşli ve sıcak hava iyiden iyiye etkisini artıracak. Doğu bölgelerimizde yağışlı sistem etkisini sürdürecek. Sıcaklığın, doğuda yer yer mevsim normallerinin altında batı bölgelerinde ise hızla mevsim normalleri üzerine çıkması bekleniyor." dedi.
 
Haziran ayı sıcaklık ortalamasının İzmir'de 31, Aydın'da 33, Balıkesir'de 29, Çanakkale'de 28 ve Manisa'da 32 derece civarında olduğunu anımsatan Gültekin, dünden itibaren mevsim normallerine ulaşan sıcaklığın hızla artığını bugün ise birkaç derece üzerine çıktığını bildirdi.
 
"Hava sıcaklığı pazartesi günü İzmir'de 41 dereceye ulaşıyor ki bu mevsim normallerinin 9-10 derece üzerinde bir anlam ifade ediyor" diyen Gültekin, kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisiyle bölge genelindeki tüm illerde hafta sonu ciddi sıcaklık artışı beklendiğini belirtti.
 
Gültekin, önümüzdeki bir haftada gerçekleşeceği tahmin edilen sıcaklık değerleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
 
"Aydın'da 43, Balıkesir'de 39, Çanakkale 36 ve Manisa'da 42 dereceye kadar çıktıktan sonra pazartesinden sonra sistem yavaş yavaş etkisini kaybediyor. Sıcaklıklar birer ikişer derece düşüyor. Sıcak havanın en çok yaşlı, hamile ve çocukları ciddi şekilde etkilemesi bekleniyor. Hafta sonu sıcaklığın yüksek olduğu, güneşin dik geldiği 12.00-17.00 saat aralığında dışarı mümkün mertebe çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Bu sıcaklıklarda küresel ısınmanın da etkisi var, İzmir'de gerçekleşen rekor sıcaklıklara baktığımızda 2007 Haziran ayında 41,3 derece ölçüldü, bu 1938'den beri ölçülen en yüksek sıcaklık değeriydi. Hafta sonu bu sıcaklık rekoruna yaklaşacağımızı tahmin ediyoruz."
 
Orman yangını riski
 
Latif Gültekin, sıcaklıkların hızla mevsim normallerinin üzerine çıktığını ve buna paralel nem oranının düştüğüne dikkati çekerek, "Bölgemizde bununla birlikte ciddi orman yangını riskleri ortaya çıkıyor. Cumartesi günü Ege Bölgemizin tamamı ciddi risk altında" diye konuştu.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara