Dolar

32,5657

Euro

34,9923

Altın

2.432,02

Bist

9.770,27

Efsane değil gerçek: Moskova’nın altında Karadeniz’den iki kat daha büyük deniz var

Yanılmıyorsunuz-gerçekten de Rusya’nın başkenti Moskova’nın altında Karadeniz’den iki kat daha büyük yeraltı denizi var.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-27 11:29:48

Efsane değil gerçek: Moskova’nın altında Karadeniz’den iki kat daha büyük deniz var

1-319-768x573

Yanılmıyorsunuz-gerçekten de Rusya'nın başkenti Moskova'nın altında Karadeniz'den iki kat daha büyük yeraltı denizi var.

Gerçek şu ki, geçen yüzyılın 30'larında, Sovyet akademisyen Ivan Mikhaylovich Gubkin Moskova'nın yakınında petrol aramaya karar verdi. Moskova yakınlarında petrol bulamadı, ancak suya rastladı. Bir yandan, Moskova'da yeraltı suyunun olmaması şaşırtıcı değildir. Gubkin, Moskova yakınlarında bir yeraltı suyu denizi olduğunu söyleyen bir şey keşfetti.

Gubkin cinsin doğasını ve Moskova'nın yerini inceledikten sonra şu sonuca varmıştır: Şehrin altında bütün bir deniz var. Ayrıca, bunun bir zamanlar Orta Rus Ovası'nı kaplayan denizin bir parçası olduğunu ileri sürdü. Çeşitli kaynaklar bu denizin derinliğini 5 ila 30 km arasında tahmin ediyor. Ve yeraltı denizinin sadece üst kısmında tatlı su bulunurken. Ana kısım gerçek deniz suyu ve dahası çok tuzlu. Dünyanın yüzeyinden Moskova yakınlarındaki suyun yüzeyine olan minimum mesafe sadece 500 m'dir.

Ünlü akademisyen I.Gubkin, birden fazla kez Devoniyen döneminin katmanlarında petrol keşfetti. Bu katmanlar 410 ila 350 milyon yıl önce oluşmuştur. Dünya tarihine ne kadar uzak olursa, belirli bir dönemde doğan kaya tabakaları o kadar derindir. Ancak Moskova örneğinde, petrol yerine, aynı Devoniyen katmanlarında su buldu. Zaten dünya yüzeyinden 70-270 metre mesafede, sıradan çok lezzetli içme suyuna sahip tanklar var. Ama bu deniz değil. 335 ila 520 metre derinlikte tabakalar maden suyu rezervleri bakımından zengindir - bu tabakalarda şifa “Moskova Mineral” üretilir. Kompozisyonunda Borjomi ve Essentuki'ye yakındır. Bu kuyulardan biri, meyve suyu bitkisinin bulunduğu bölgede, Ostankino'da delinmiştir. Maden suyunu çıkarırlar ve birçok kişiye tanıdık bir etiketle şişelerle doldururlar. Ama bu deniz değil.

Deliciler denize 815 metre derinlikte ulaşır. Burada oldukça tuzlu su başlıyor. 1070-1340 metre derinlikte daha fazla tuz var. Litre başına 262 gram tuz içeren bu dik tuzlu su bu derinlikten çıkarılır. Eski deniz suyunun çıkarılması için kuyular, Talalikhina Caddesi'ndeki Moskova Mikoyanovsky et işleme tesisinde açıldı. Daha önce, bu işletme için gerekli olan tüm tuzlar Solikamsk'tan getirilmişti.

Talalikhina Caddesi'nde - balneoloji hastanesinde başka bir kuyu daha var. Başkentin Pervomaisky bölgesinde inşa edilen Moskova Olimpik Su Sporları Merkezi'nde bir yeraltı kuyusundan gelen deniz suyu da kullanılmaktadır. Burada, çeşitli spor okullarından genç yüzücüler deniz suyu havuzunda antrenman yapıyor.

Jeolojik araştırmalara göre, yeraltı denizinin ana alanının esas olarak Moskova Çevre Yolu'nda (MKAD) yer aldığı ve sınırlarının ötesinde 5 ila 30 km arasında daha fazla veya daha az önemli bir mesafeye uzandığı bulunmuştur. Yeraltı denizinin derinliği henüz belirlenmemiştir, sadece üst kısmının tatlı sudan oluştuğu bilinmektedir ve sadece yaklaşık 1300 metre derinlikte tuzlarla doymuş bir gerçek deniz suyu tabakası başlar. Moskova'yı yeraltı denizin yüzeyinden ayıran katmanın kalınlığının farklı olduğu varsayılmaktadır: Moskova'nın eteklerine daha yakın olan bu kalınlık 900-1000 metreye ulaşır, merkeze daha yakındır, sadece 500 metredir ve Moskova'nın orta kesiminde bazı yerlerde sadece 300-400 metredir.

Geçen yüzyılın 30'larında Moskova yakınlarındaki sözde yeraltı denizinin keşfedilmesine rağmen, son yıllarda bununla ilgili bilgiler her türlü alarmist ve hatta kıyamet tahminleri ve tahminleri için bir fırsat haline geldi. Moskova Denizi'ndeki yazarların çoğu, Moskova'nın bu “dipsiz denize” düşmek için son tehlike çizgisinde olduğunu iddia ediyor veya tahmin ediyor.

Kartinka-alarmistskih-predskazanij-provala-Moskvy-v-podzemnoe-more-

Alarmistlere göre, başkent Moskova'daki yüzbinlerce metreküp beton olan büyük ve modern binaların yeraltı denizinin yüzeyinden ayıran yer yüzeyinin katmanının felakete yol açabilecek zayıflamasına neden olabilir. Moskova'nın üzerinde durduğu yer yüzeyinin zaten felaketle zayıflamış tabakası üzerinde devasa bir baskı yaratıldı ve altında bir yeraltı suyu uçurumu var.

Ayrıca, alarmistler, kural olarak, Yaşlı Vladislav Shumov ve Nil Elders ve Pelageya Ryazan gibi bazı büyüklerin ve yaşlıların ve bir gün denizin Moskova'da döküleceği ve günahkarların hepsinin o denizde öleceği tahminlerine atıfta bulunuyorlar.

Buna 1988 ve 1990 yılları arasında Deniz İstihbaratının Jeofizik Araştırmaları Bölümü, Moskova şehrinin iki tektonik fayın kesişme noktasında, yani dev bir stres oluşturan dört tektonik plakanın birleşim noktasında yer aldığı bilgisini ekledi.

Vot-takoe-podzemnoe-more-pod-Moskvoj-risuetsya-v-voobrazhenii-nekotoryh-lyudej

Yeterince güçlü depremlerin meydana geldiği yerlerden gelen faylar boyunca zayıflamış dalga şokları, Moskova bölgesindeki Dünya yüzeyinde 1,5 ila 3,5 puanlık bir kuvvetle hissedilir. Buna ek olarak, askeri jeofizikçiler er ya da geç Moskova yakınlarındaki dört tektonik plakanın birleştiği yerde artan baskının Moskova yakınlarındaki bir merkez üssü ile 5 ila 6 puan büyüklüğünde oldukça güçlü bir depreme yol açacağı sonucuna vardılar.

Tüm bu bilgiler, Moskova'nın altındaki dipsiz denizdeki başarısızlığı ile yaklaşan felaket hakkındaki sıcak alarmist mesajlarına da yakıt ekliyor. Aynı zamanda, alarmistler, jeofizikçilere göre, Moskova'nın 40 km kalınlığında kristal bir temel üzerinde durduğunu unutuyor. Bir çeşit tutarsızlık ortaya çıkıyor. Bir yandan, Moskova yakınlarında, yüzeyden 500 metre, on kilometre derinliğinde bir deniz var ve diğer yandan Moskova, 40 kilometre kalınlığa kadar kristal plakalarda duruyor.

Büyük olasılıkla buradaki nokta, aslında Moskova yakınlarında bulunan şeyin yanlış anlaşılmasıdır. Akademisyen Gubkin denizden söz etti ve bu kelimeler tam anlamıyla anlaşılmaya başladı, böylece birkaç kilometre derinliğindeki büyük bir gölet doğrudan Moskova'nın altında yer alıyor ve ayrıca üç katmanı var - tatlı, maden suyu ve tuzlu su. İsrail çölünde, deniz seviyesinden 400 metreden daha derin bir derinlikte bulunan Ölü Deniz çok tuzlu, ancak orada yeni bir katman yok. Sonuç kendini gösteriyor - böyle bir deniz doğada var olamaz. Ayrıca, çalışan sondaj kuyuları 300 metre derinlikte tatlı su, 500-600 metre derinlikte maden suyu ve 1000 metre derinlikte tuzlu su bulur. Peki tatlı ve maden suyu ile sondaj nasıl yapılır? Çok zor.

Bu nedenle, tüm hayatı boyunca petrol denizlerinin veya tarlalarının geliştirilmesiyle uğraşan Gubkin'in, “su denizi” den bahsetmişken, kristalin kaya tabakaları arasında oluşan rezervuarlardaki yeraltı katmanlarında bulunan büyük miktarda suyun olduğunu akılda tutmak daha mantıklı olacaktır. Başka bir deyişle, Moskova örneğinde, bu büyük ve derin bir denizle ilgili değildir, çünkü bu rezervuarlar hayal etmeye alışıktır, ancak yüzeyden farklı derinliklerde kristal kaya katmanları arasında bulunan çok miktarda farklı kalitede su. 300 metre derinlikte - büyük bir tatlı su deposu, yaklaşık 600 metre derinlikte - büyük bir maden suyu deposu ve 1000 metre derinlikte - büyük bir tuzlu su deposu. Ve sondaj derinliğine bağlı olarak, farklı niteliklere sahip tamamen farklı su tanklarına ulaşılması şaşırtıcı değildir.

Bununla birlikte, Moskova yakınlarındaki tüm su denizi hakkındaki sözler, Moskova'nın aslında su elementi üzerinde durduğunu düşündürüyor. Farklı rezervuarlarda da olsa altındaki büyük miktarda su, Moskova'nın elementlerinin yin elementlerine atıfta bulunan su olduğunu gösterir. Moskova'nın aynı anda tektonik bir fay üzerinde durması, neredeyse tüm şehrin, tüm çevreyi çeken inanılmaz bir güç alanında inşa edildiğini göstermektedir.

Moskova'da iki elementin bir savaşı olduğu anlaşılıyor: ateş ve su. Moskova, ateş enerjisini üstlendi ve su elementi ile nötralize etti, çünkü şimdi ortaya çıktığı gibi, Moskova'nın yakınında bir bütün "deniz" su var. Bu deniz, elbette, bin yıl önce buradaydı. Burada yin (su) ve yang (ateş) ilkelerinin etkileşimi de görülebilir.

Moskova yakınlarında büyük rezervuarlar var. Bu rezervuarların veya devasa yeraltı rezervuarlarının güçlü enerjisi ve Moskova'nın yeni, daha güçlü ve taze güçlerle hızla hayata geçmesine izin verdi.

Hitler'in planlarının, kendi rezervuarlarının ve rezervuarlarının gücünü ona yönlendiren Moskova'yı su altında bırakma niyetini içerdiği bilinmektedir. Su unsurlarının yardımıyla Moskova'yı yok etmek istedi - bu büyük bir hataydı. Kenti ortaya çıkaran elementin yardımıyla imha etmek imkansızdır. Sonuçta, şehrin adı bile şehrin üzerinde durduğu nehrin adından kaynaklanmaktadır.

Tak-po-idee-nekotoryh-fantastov-moglo-by-vyglyadet-podzemnoe-more-Moskvy

Bazı bilim adamları ise, Moskova'nın endişe nedeni olarak tektonik plakaların kırılması (veya kavşağı) üzerinde durduğuna inanıyor. Bu durum çok güvensizdir ve sıklıkla büyük sismik aktiviteye yol açar. Sözde "yeraltı Moskova Denizi" gerçekten Moskova yakınlarında bulunuyorsa, o zaman kutsal doğruların tahminleri gerekçelendirilebilir.

Avrasya'nın ana tektonik “çizgilerine” göre kayanın doğasını ve Moskova'nın yerini inceledikten sonra hayal kırıklığı yaratan bir sonuç çıkardı: Şehrin altında kesinlikle bir deniz var.

Su ile doldurulmuş boşluklar geniş bir alanı kaplar. MKAD'a kadar modern Moskova'nın tüm merkezi şimdi yeraltı denizinin üzerinde duruyor. Derinliği 5 ila 30 km arasında olabilir. Yeraltı denizinin sadece üst kısmının tatlı su içerdiği öne sürülmüştür. Ana kısmı gerçek deniz suyu (aşırı tuzlu). Dünyanın yüzeyinden Moskova yakınlarındaki suyun yüzeyine olan minimum mesafe sadece 500 m'dir.

Şehrin altında hala deniz olduğunu teyit etmek, Domodedovo bölgesinde bir tuzlu su kuyusunun keşfedilmiş olmasıdır. 1974'te yerel bir sanatoryumun jeofizikçileri tarafından delinmiştir. Kuyudan maden suyu örnekleri, kaynağının bir yeraltı deniz suyu kütlesi olabileceğini gösterdi. Bir analog yalnızca İsrail'de bulunabilir. Bu dünyaca ünlü Ölü Deniz.

Öte yandan 1930'lu yıllarda petrol arama çalışmaları sırasında keşfedilen bu "deniz", Moskova için tehdit oluşturuyor mu? Moskovskiy Komsomolets gazetesi bu sorunun yanıtını aradı.

Uzmanlar suyun yeryüzüne en yakın olduğu bölgelerin Belaruskaya ve Novoslabodskaya metroları çevresi olduğunu vurguluyor. 

Araştırmalara göre, bu su kütlesi üç katmandan oluşuyor. İlki 80-250 metre derinlikteki tatlı içmesuyu. Daha sonra 300-500 metre derinliğinde "maden suyu" bulunuyor. 1000-2000 metrede ise Kızıl Deniz'in suyuna yakın tuzluluk oranında bir katman var. Sovyet devrinde bilinen Moskovskaya maden suyunun, Ostankino bölgesinde 450 metre derinlikten çıkarıldığı biliniyor.  

Gazetenin görüşüne başvurduğu Yer Fiziği Enstitüsü profesörlerinden Vladimir Şevçenko yeraltı denizleri konusunun yeterince iyi bilinmediğini ve Moskova'nın altındaki denizin şehir için tehlike arz edip etmediğinin şimdilik meçhul olduğunu söylüyor.

Jeoloji Enstitüsü'ne bağlı bilim insanları ise sıradan yeraltı sularının toprağın üstü için daha büyük bir tehlike oluşturduğunu aktarıyor. Metro inşaatında şehrin altındaki karstik boşluklarda biriken su kütleleri her zaman dikkate alınmak zorunda. Moskova Doğanın Kullanımı Departmanı verilerine göre de şehrin yüzde 30'luk bölümü 3 metre derinlikte suya doymuş, hatta baskın altında kalmış durumda. Öyle ki Kremlin arazisinde bile toprağın suya gömülmeye başladığı yerler var. 

Şehir genelinde fazla suların boşaltılmasına her yıl 30 ile 60 milyon ruble para harcanıyor (500 bin - 1 milyon dolar). Vorobyovı Gorı gibi bölgelerde ise insan hayatını tehdit eden toprak kayması riskleri mevcut. Şehirde deprem tehlikesi ise minimum düzeyde. Bununla birlikte uzmanlar, hızla artan yapılaşmanın, jeolojik problemleri tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Moskova'nın başarısızlık teorisinin muhalifleri yeraltı bölümlerini dikkatlice inceledi. Farklı bir sonuca vardılar. Dünyanın yüzeyinden yaklaşık 500 m derinlikte bir deniz olsaydı, yüksek sıcaklık ve büyük tuz konsantrasyonu nedeniyle, karst kayalarını uzun süre aşındırırdı. Moskova zaten yeraltında olacaktı. Belki akademisyen Gubkin mecazi olarak deniz tuzlu yeraltı suyu olarak adlandırdı.

Kaynaklar:

https://tretiy-rim.moscow/

https://www.mk.ru/

 

Haber Ara