Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Edward Snowden Fransa'dan sığınma istiyor

CIA’de sözleşmeli olarak çalışırken bazı gizli bilgileri kamuoyuyla paylaştıktan sonra Rusya’da yaşamını sürdüren Edward Snowden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendisine iltica hakkı tanımasından memnun olacağını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-17 09:00:49

Edward Snowden Fransa'dan sığınma istiyor

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, hafta sonu yaptığı açıklamada, Snowden'a iltica hakkı verilmesini desteklediğini söyledi. Aynı zamanda, bunun kendi kişisel yetkisi olduğunu belirtmiş ve resmi bir teklif olmadığını kaydetti.

SNOWDEN'DAN AÇIKLAMA

Bir Fransız radyo kanalına konuşan Snowden, Fransa'ya 2013 yılında iltica başvurusunda bulunduğunu hatırlattı ve Macron'dan bir daveti memnuniyetle karşılayacağını kaydetti.

"KABUL EDİLİRSEM, BU, AMERİKA'YA SALDIRI ANLAMINA GELMEZ"

Snowden bununla birlikte konunun sadece Fransa olmadığını, Avrupa'yla, dünyayla ve sistemle ilgili olduğunu kaydetti. Muhbirleri korumanın düşmanca bir tavır olmadığını kaydeden Snowden, “benim gibi birini kabul etmek Amerika'ya bir saldırı değil” ifadesini kullandı.

EDWARD SNOWDEN

Snowden istihbarat servislerinin gizli izleme programını sızdırmıştı. Bunun üzerine kaçtı ve Rusya'ya sığındı. Snowden, 2013 yılından bu yana Rusya'da yaşıyor ve anılarını anlattığı kitabı da piyasaya çıkmak üzere.

Birçok insan hakları örgütü Snowden'ı kahraman olarak görüyor ancak Amerika'da yetkililer casusluk suçlamasıyla mahkemeye çıkmasını istiyor.

Bir Fransız diplomatik kaynak ise Fransa'nın 2013 yılındaki duruşunda bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Söz konusu kaynak, durumu değiştirecek yeni bir gelişmenin olmadığını vurguladı.

Untitled-1_15
Chelsea Manning

CHELSEA MANNİNG

ABD ordusunda görevli eski asker Chelsea Manning de 2010'da gizli belgeleri Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange'a 2013 yılında 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, 7 yıldır hapiste olan Manning'i 2017 ocak ayında affetmiş, Manning aynı yılın mayıs ayında serbest kalmıştı. Ayrıca Manning cezaevinde kadın olmaya karar vermiş ve hormon tedavisi görmüştü.

abd-den-wikileaks-in-kurucusu-julian-assange-a-yeni-suclamalar-1558685217
Julian Assange

JULİAN ASSANGE NİSAN AYINDA YAKALANDI

CIA sızıntısının Wikileaks ayağını yürüten Julian Assange da 2012 yılından beri Ekvador'un Londra'daki büyükelçiliğinde yaşıyordu. Fakat Assange, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesi üzerine 11 Nisan'da artık büyükelçilikten çıkması gereken biriydi. Çıkmayı reddeden Assange'ı, İngiliz polisi elçilik binasına girerek gözaltına aldı ve tutukladı.

ABD, Assange için resmen İngiltere'den iade talebinde bulunurken, Assange'ın ABD'ye iade davası Şubat 2020'ye ertelendi.

 

Haber Ara