Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Edirne'de kabını kapan oraya koştu

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Akardere köyünde, Kurban Bayramı'nda kurban etleri bir asırdır dev kazanlarda pişirilerek dağıtılıyor. 1919 yılından bu yana her Kurban Bayramı kurban etleri, odun ateşinde pişirilip köy halkına dağıtılırken, böylelikle köyde kurban eti girmemiş ev de kalmıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-04 13:07:32

Edirne'de kabını kapan oraya koştu


Köyde kurbanlarını kesen köylüler, kestikleri kurbanlarından bir kısmını eti pişirilmesi için köyün camisinde bulunan aşçılara teslim ediyor. Meşe odununda tam 4 saat pişirilen etler, daha sonra dağıtılmak üzere köylüye camiden anons ediliyor. Ellerine kaplarını alan köylüler, pişen etlerden almak için caminin yolunu tutuyor. İmamın bereket duasının ardından herkese eşit bir biçimde dağıtılan etleri alan köylüler daha sonra akşam yemeğinde yemek için evinin yolunu tutuyor.

Köyde kurban eti girmemiş ev kalmadığını kaydeden Akardere köyü muhtarı İlhan Sürgülü, "100 yıldan beri 150 hane komşumuz kestikleri kurban etlerinin bir kısmını cami avlusuna getirir burada kazanlarda kaynar. İkindi vakti köylümüze ve gelen misafirlere dağıtımı yapılmaktadır" dedi.

Köyün aşçısı İsa Bayraktar ise 28 yıldan beri kurban eti pişirdiğini söyleyerek, "Herkes kurbanını kesip üçte birini camiye pişirmek üzere getirir. Sabah saat 10 sıraları ateşi yakarız ve etler yıkandıktan sonra tam 4 saat odun ateşinde pişirilir. Daha sonra köylüye dağıtılır" diye konuştu.

Haber Ara