Dolar

32,3747

Euro

35,0337

Altın

2.323,38

Bist

9.079,97

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: 'Kazı çalışması sonrası mezarlık olduğu tespit edildi'

Kaldırılan Osmanlı mezarlığı ve restore edilen binanın nikah salonu olarak kullanılacak olmasıyla ilgili belediyeden açıklama geldi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye tarafından restorasyonu yapılan kültür kompleksi ve nikah salonunun bahçesinde yapılan kazı çalışması sonrası mezarlık olduğunun tespit edildiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-14 14:42:48

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: 'Kazı çalışması sonrası mezarlık olduğu tespit edildi'
Kaldırılan Osmanlı mezarlığı ve restore edilen binanın nikah salonu olarak kullanılacak olmasıyla ilgili belediyeden açıklama geldi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye tarafından restorasyonu yapılan kültür kompleksi ve nikah salonunun bahçesinde yapılan kazı çalışması sonrası mezarlık olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kutbüddin-i İzniki Hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki Hazretlerinin mezarının bulunduğu yere türbe yerine düğün salonu yapılacağı yönünde kamuoyunda yer alan ve Edirneli vatandaşlarda infial oluşturan haberlere yönelik basın toplantısı düzenledi. Gürkan, söz konusu alanın bir mezarlık olduğunu ancak Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin türbesinin bölgede yer aldığına dair bir kanıt bulanamadığını ileri sürdü.

Başkan Gürkan, Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin söz konusu alanda türbesi olmasını gönülden istediğini dile getirerek, "Keşke burada Kutbüddin-i İzniki Hazretlerine ait bir türbe bulunmuş olsaydı. Onun güvencesi ben olurdum, Edirne halkı adına Edirne Belediye Başkanı olarak" dedi.

"Kazı çalışması sonrası mezarlık olduğu tespit edildi"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 30 Mayıs 2005 tarihinde Edirne Müzesi tarafından yapılan kazı çalışması sonrası, eski elektrik fabrikası alanında bir mezarlık olduğu tespit edildiğini hatırlatarak, "13 Mayıs 2004 tarihinde taşınmazda, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla türbe olduğu iddiaları üzerine, türbeyle ilgili olarak araştırma kazası yapılmasına karar veriliyor. 30 Mayıs 2005 tarihinde 14 ada 38 parselde Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin mezarının yerinin bulunması amacıyla araştırma kazası yapılıyor, Edirne müzesi tarafından. Araştırma kazısı sonucunda müze müdürlüğü raporunda, alanda yapılan çalışmalarda bazı kemik parçalarına rastlanıldığı eskiden buralarda bir mezarlık olabileceği kanaatine varıldığı ancak şehadet taşı dikili bir mezara rastlanılmadığı yazıyor" dedi.

"Mezar taşı sergileme alanı oluşturulacak"

Gürkan, 2004 yılından bu yana Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Edirne Müzesi tarafından yapılan incelemeler ve alınan kararlar neticesinde, söz konusu alanın bir bölümünün mezar taşı sergileme alanı düzenlenmeye başlandığını anlatarak, "29 Mayıs 2015 tarihinde taşınmazda bulunan eski elektrik fabrikasının gürültülü etkinlikler barındırmayan kültür ve sanat merkezi olarak belediyemiz tarafından restorasyonuna başlanmıştır. Taşınmazda yapılan restorasyonla birlikte, bölgenin bir kısmının mezar taşları sergileme alanı olarak düzenleyen 6 Temmuz 2006 tarihinde Koruma Bölge Kurulu kararıyla onaylanan çevre düzenlenmesine başlamıştır" ifadelerini kullandı.

"Mizraklı ilmihal, dinini öğrenmeye çalışırken ilk başvuru kitabıdır"

Kutbüddin-i İzniki Hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki Hazretlerinin yazarı olduğu Mizraklı İlmihal kitabının çok kıymetli bir eser olduğunu dile getiren Gürkan, "Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretleri, hem tarihimizde hem dinimizde büyük yeri olan bir muhterem zattır. Bunda hiç kimsenin tartışması yok. Mızraklı İlmihalin yazarıdır. Bunda da tartışma yok. Hepimizin çocukluğunda en az bir defa eline aldığı bir kitaptır, Mızraklı İlmihal. Hepimizin o çocukluk döneminde dinini öğrenmeye çalışırken ilk başvuru kitabıdır neredeyse. Buradan şunu söylemek istiyorum; eğer burada, bu alanda Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin iddia edildiği gibi keşke mezarı bulunmuş olsaydı. Keşke burada Kutbüddin-i İzniki hazretlerine ait bir türbe bulunmuş olsaydı. Onun güvencesi ben olurdum, Edirne halkı adına Edirne Belediye Başkanı olarak" dedi.

Gürkan, Edirne Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Kültür Kompleksi ve Nikah Salonu'nda, asla alkol ve müziğin yer almayacağını vurgulayarak, "Orada asla bir düğün olmayacak. Orada bir tane düğün görürlerse, gelsinler hesabını benden sorsunlar. Orada asla düğün olmayacak, asla eğlence olmayacak. Asla alkol olmayacak. Asla müzik konseri olmayacak" dedi.

Edirneli bazı vatandaşlar da, mezarlık üstünde belediye nikah kaydı yaptırmaktan endişe ettiklerini ifade ederek, konuya nasıl bir çare bulacaklarını düşündüklerini belirtti.
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara