Dolar

32,5060

Euro

34,5619

Altın

2.493,80

Bist

9.548,09

Eczacı adayları beyaz önlük giydi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin birinci sınıf öğrencileri için önlük giyme töreni düzenlendi

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-16 12:41:01

Eczacı adayları beyaz önlük giydi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Eczacılık Fakültesinin birinci sınıf öğrencisi eczacı adayları düzenlenen törenle önlüklerini giydi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen törene, SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, İlaç Eczacılık Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı (İVEK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Tokaç ile fakülte dekanları, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Rektör Erdöl, beyaz önlük giyme töreninin, eczacı olma yolundaki ilk merasim olması ve mesleğe atılan ilk adımı temsil etmesi dolayısıyla son derece anlamlı olduğunu söyledi.

Rektör Erdöl, "Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'nin hem tarihi misyonuna uygun eczacı yetiştirmek hem de eski güzelliğine, ihtişamına kavuşması için çalıştıklarını" vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ve İslam Coğrafyasında Eczacılık eğitimi ilk kez 1867'de Mekteb-i Tıbbiyye-i Mülkiyye-i Şahane'de eczacı sınıfı açılmasıyla başlamış ve 1908'de askeri ve sivil tıp okullarının birleştirilmesi üzerine eczacılık sınıflarının ikisi de kapatılarak idari yönden yeni kurulan Tıp Fakültesi'ne bağlı Eczacı Mekteb-i Alisi açılmıştır. Üniversitemizin Eczacılık Fakültesini tercih ederek kazanan öğrencilerimiz köklü bir eğitim öğretim kurumunun varisleri olarak, kuşaktan kuşağa geçen bir eğitim hizmetinin sembolü olmanın onurunu ömür boyu yaşayacaklardır.

Bugün burada giydiğiniz beyaz önlük hem bir geleneği hem de gerekliliği temsil etmekte olup gerek hekimlik gerek eczacılık mesleği ile simgeleşmiş bir sembol haline gelmiştir. Beyaz hata kabul etmeyen bir renktir. Sizler bugün beyaz önlükle birlikte insanların sağlığını korumaya ve insanlığa faydalı olmaya yemin etmiş de sayılıyorsunuz. Eminim ki Sağlık Bilimleri Üniversitesinden mezun olduğunuzda, üniversitemizin banisi 2. Abdülhamid Han'ın aziz mirasına, henüz bıyığı terlemeden Çanakkale Savaşı'na katılarak şehit olan sağlık profesyonellerinin kutlu hatırasına, 14 Mart 1919'da işgal kuvvetlerine direnerek Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yakan öncü meslektaşlarımızın bağımsızlık şuuruna, 15 Temmuz'da verdikleri onurlu mücadeleyle hain girişimin akamete uğratılmasında önemli bir rol üstlenen arkadaşlarımızın asil duruşuna sonsuza kadar sahip çıkacaksınız. "

Prof. Dr. Erdöl, eczacılık mesleğine adım atan öğrencilerin meslek hayatlarında ırk, dil, din, cinsiyet ayrımı yapmadan yeminlerine sadık kalacaklarına yürekten inandığını belirterek, öğrencilere başarılar diledi.

SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, üniversitenin öğrencileri sadece serbest eczacılığa değil, kamuya, özel sektöre ve akademik camiaya hazırlayan önemli bir basamak olduğunu ve üniversite olarak sorumluklarının bilincinde olduklarını aktardı.

SBÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Büyükkayhan, eczacılık eğitiminin temelde usta çırak eğitimine dayandığını vurgulayarak, "Sizlere eğitim veren ustalarınız ne kadar bilgili ise sizler de o kadar bilgili birer çırak olursunuz. Fakültemiz, dünyada ve Türkiye'de eczacı adaylarına ne veriliyorsa sizlere de onları verebilmek için var gücüyle çalışmaktadır. Bizler sizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışacağız. İnşallah sizlerde iyi yetişmiş, ülkemize ve dünyaya faydalı eczacılar olacaksınız." ifadelerini kullandı.

Tören 105 öğrenciye beyaz önlük giydirilmesinin ardından, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber Ara