Dolar

32,4772

Euro

34,9152

Altın

2.435,14

Bist

9.716,77

EBRD ile Özbekistan arasında yeni dönem

-2009 yılında ülkedeki faaliyetini askıya alan EBRD ile Özbekistan arasında yeni dönem için adımlar atıldı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-17 10:17:13

EBRD ile Özbekistan arasında yeni dönem
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, Chakrabarti ile yaptığı görüşmede, Özbekistan ile EBRD arasındaki karşılıklı menfaatlere dayalı uzun vadeli iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Görüşmede, iş birliğinin geliştirilmesi, geleceğe dair ortak programın hazırlanması ve ülkedeki KOBİ'lerin desteklenmesine yönelik çabaların sürdürülmesi konuları detaylı olarak ele alındı.

Chakrabarti temasları kapsamında Özbekistan Senato Başkanı Yardımcısı Sadık Safayev ve Başbakan Yardımcısı Açılbay Ramatov ile bir araya gelirken, dışişleri, maliye bakanlıkları, Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi, Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası ve İnsan Hakları Milli Merkezinde görüşmelerde bulundu.

EBRD'nin Özbekistan'da hayata geçirilmekte olan reformlarda ve ekonominin çeşitli alanlarında uygulanan projelerde yer almak istediğinin dile getirildiği görüşmelerin ardından Özbekistan ile EBRD arasında iş birliği protokolü ve Orta Asya'da çevre korumaya teknik desteğin sağlanmasına ilişkin projenin hayata geçirilmesiyle ilgili anlaşma imzalandı.

Temaslarının ardından gazetecilerle bir araya gelen Chakrabarti, Özbekistan ile ilişkilerinin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Chakrabarti, "Bu gerçekten yeni bir başlangıçtır ve biz şimdi bölgenin ve özellikle Özbekistan'ın gelişmesine daha fazla katkı yapmanın mümkün olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Chakrabarti, bankanın esas amacının ülkenin ekonomik kalkınması için mevcut potansiyelin kullanımında Özbekistan'a yardım etmek olduğuna vurgu yaptı. Chakrabarti, bu yıl içerisinde tam kapsamlı ülke iş birliği stratejisinin geliştirileceğini dile getirirken, yeni iş birliği programının Özbekistan'ın 2017-2021 yıllarına yönelik Kalkınma Stratejisine uygun olacağını, bankanın Özbekistan'ın hareket stratejisini desteklediğini vurguladı.

Özbekistan'daki yapısal reformlar, özel sektör ve KOBİ'lerin geliştirilmesine yönelik 1991 yılından bu yana ülkede gerçekleştirilen 50'den fazla projeye destek sağlayan EBRD, ülkedeki piyasa reformlarının yavaşlamasını neden göstererek 2009'da Özbekistan'a verdiği kredileri askıya almıştı.

Haber Ara