Dolar

32,3738

Euro

35,0060

Altın

2.325,66

Bist

9.108,70

EBRD'den Türkiye değerlendirmesi

EBRD'den Türkiye değerlendirmesi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 16:17:46

EBRD'den Türkiye değerlendirmesi
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) "Bölgesel Ekonomik Görünüm" raporunda, Türkiye'nin bankacılık ve kamu finansmanı görünümünün istikrarlı olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında yaklaşık yüzde 4 seviyesindeki büyümesinin nispeten daha zayıf yatırım ortamı görümünü nedeniyle 2016-2017 döneminde yaklaşık yüzde 3 seviyesine doğru yavaşlamasının beklendiği kaydedildi.

EBRD raporunda, "2016 yılının ilk yarısında görece istikrarlı görünümün devamında 15 Temmuz'da darbe girişiminin, olağanüstü hal uygulamasının, S&P ve Moody's'in not indirimlerinin yaşanması ve bölgesel gerilimlerin artmasıyla 3'üncü çeyrekte Türk lirasındaki oynaklık arttı." ifadesine yer verildi.

Raporda, Türkiye'de cari açık oranının düşük petrol fiyatlarının etkisiyle 2014 sonundaki yüzde 5,7 seviyesinden bu yılın ağustos ayında yüzde 4,3 seviyesine gerilediği, ancak mevcut seviyenin halen yüksek olduğu belirtildi.


- Gelecek 2 yıla ilişkin riskler...


Raporda, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de dış finansman ihtiyacının 2016'da Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 25'i seviyesinde seyretmesi tahmin ediliyor. Buna ek olarak, 2016 yılı eylül ayı itibarıyla enflasyon oranının yüzde 7,3 seviyesine gelmesiyle enflasyon, 5 yıl peş peşe Merkez Bankası'nın yüzde 5 hedefinin üzerinde gerçekleşmiş oldu. 2016 yılının geri kalanında ve 2017'de ekonomik büyüme, yakın zamanda sunulan makroihtiyati tedbirler yoluyla (kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler, turizmdeki iyileşme, Rusya ile charter uçuşların yeniden başlatılması) desteklenen tüketim ile sağlanacak.

Önümüzdeki 2 yıla ilişkin görünümde aşağı yönlü riskler petrol fiyatlarında beklenenin üzerinde artışın yaşanmasından, yapısal reform çabalarını hız kesmesinden, reytinglerin düşürülmesinin sonucunda beklenenden daha büyük bir sermaye çıkışının yaşanmasından ya da bölgesel gerilimlerin artmasından kaynaklanabilir. Eğer devam ederse yapısal reformların uygulanması konusundaki siyasi uzlaşma bu risklerin bir kısmını azaltabilir, daha yüksek uzun vadeli büyüme potansiyeline ulaşılmasına sağlayabilir."

Türkiye'nin bankacılık ve kamu finansmanı görünümünün istikrarlı olduğu vurgulanan raporda, takipteki kredilerin oranının ağustos ayı itibariyle yüzde 3,3 seviyesinde bulunduğu, dış finansmanın ise ülke ekonomisi için kilit hassasiyette olduğu belirtildi.


- "Yunanistan ekonomisi zorlu kavşağı geride bıraktı"


Bankanın faaliyet gösterdiği Güney ve Doğu Akdeniz, doğu ve merkez Avrupa bölgelerinin ortalama büyümesinin bu yılın sonu itibarıyla yüzde 1,6 oranında gerçekleşmesinin beklendiği kaydedilen raporda, Rusya ve Yunanistan'ın resesyonda çıkış emareleri gösterdiği, ancak her iki ekonominin de bu yılın ilk yarısında daralmaya devam ettiği bildirildi.

Yunanistan ekonomisinin zorlu kavşağı geride bıraktığı, Rusya'nın da evreye çok yakın olduğu belirtilen raporda, Yunanistan'ın bu yılın sonunda büyüme kaydetmemesi, gelecek yıl ise pozitif büyümeye geçmesinin beklendiği kaydedildi.

Güneydoğu Avrupa'da ekonomik büyümenin artış ivmesinde olduğu, Sırbistan ve Romanya'da ortalama büyümenin hız kazandığı, Makedonya'nın siyasi krizden negatif olarak etkilendiği ifade edilen raporda, Azerbaycan'ın düşük petrol fiyatlarından, Beyaz Rusya'nın ise Rusya'daki resesyondan olumsuz etkilendiği, her iki ülkede 2017'de büyümenin artmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasının EBRD'nin faaliyet gösterdiği ülkelere olan sermaye akışını artırdığı, yatırımcıların daha yüksek getiri beklentisiyle yönünü gelişmekte olan ekonomilere çevirdiği kaydedildi.


VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara