Dolar

32,3832

Euro

35,0359

Altın

2.327,04

Bist

9.138,22

Duterte'den Facebook'a tepki: Amacınızı açıklayın

Filipinler yönetimi, Facebook'u ifade özgürlüğünü kısıtlamakla eşdeğer biçimde hükümet yanlısı içerikleri sansürlemekle suçladı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-29 14:34:20

Duterte'den Facebook'a tepki: Amacınızı açıklayın

Filipinler yönetimi, Facebook'u ifade özgürlüğünü kısıtlamakla eşdeğer biçimde hükümet yanlısı içerikleri sansürlemekle suçladı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Facebook gibi sosyal medya platformlarında güçlü bir destek üssü kurarak destek toplamış, 2016'daki seçim zaferinde etkili olmuştu.

Ancak Facebook geçen hafta, başkent Manila'nın komünizm karşıtı duruşundan dolayı desteklediği Çin ve Filipinler kaynaklı bir hesap ağını "eşgüdümlü gerçek dışı davranış" gösterdiği gerekçesiyle kapattı.

Kapatma kararı üzerine Duterte, Facebook'u ülkesindeki faaliyete devam etmek istiyorsa amacının ne olduğunu açıklaması gerektiği konusunda uyardı.

Nüfusun yüzde 65'i Facebook kullanıyor

Başkanlık Sözcüsü Harry Roque, Duterte'nin Facebook'u kapatmayacağını söyledi, ancak 107 milyon kişinin yüzde 65'inin Facebook kullanıcısı olduğu Filipinler'de içeriği nasıl düzenlediğini açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

Duterte yönetimi ayrıca, Facebook gibi platformlar Filipinler'de siyasi savaş alanı haline geldiğini ancak, sosyal medyadaki siyasi rakiplerini taciz etmek veya itibarsızlaştırmak için destekçileri tarafından kötüye kullanılmasına ve manipüle edilmesine izin verildiği iddialarını reddetti.

Roque ayrıca Facebook'un Duterte hükümetini eleştirdiğini söylediği çevrimiçi haber kuruluşları olan yerel doğrulayıcılar Rappler ve Vera Files ile ortaklığını sorguladı.

Facebook ve Rappler açıklamalar hakkında henüz cevap vermezken, Vera Files yorum yapmayı reddetti.

Facebook, sahte haberlere, devlet destekli dezenformasyon kampanyalarına ve hizmetlerine yayılan şiddet içerikli paylaşımlara gevşek yaklaşım gösterdiği iddiasıyla son yıllarda tepkilere hedef oluyor.

Bu tür eleştirilerin ardından Zuckerberg, şirketin yüksek kaliteli satış noktalarını belirleyerek akışta "güvenilir" haberlere öncelik vereceğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara