Dolar

32,5353

Euro

34,8587

Altın

2.424,72

Bist

9.703,41

'Düşen fiyatlar Rusya’yı etkiledi'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son dönemlerde düşen petrol fiyatlarında Rusya'nın etkili olduğunu söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-16 20:10:20

'Düşen fiyatlar Rusya’yı etkiledi'

22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Seraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı'nda konuşan (GAPSHOES) Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son dönemlerde düşüşe geçen petrol fiyatlarında Rusya'nın etkili olduğunu belirtti. Şimşek konuşmasında, "Genişlemekte olan ülkeler için yani bizim gibi olan ülkeler için kolay bir dönem değil. Çünkü birçok ülke emtia satıyor. Ve oradan gelen gelirle bütçesini ekonomisini bir anlamda götürüyordu, dengeliyordu. Yakın coğrafya petrol fiyatlarının düşüşünden oldukça olumsuz etkileniyor. Bugün Rusya'da belki petrol üretim maliyeti 40 doların altında değil ama şuan fiyat onun altına indi. Bugün birçok yanı başımızdaki ülkenin petrol fiyat varsayımının bütçede belki 80-90 dolardır, 60 dolardır. Ama fiiliyatta şimdi 40 doların altında tabi bütün bunlar etkiliyor" diye konuştu.

Yakın coğrafyadaki gelişmeler nedeniyle tüm yumurtaları tek sepete koymayın" diyerek üretici ve sanayicileri uyaran Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Latin Amerika'yı bütün sıkıntılarına rağmen keşif etmemiz gerekiyor. Bizim yaklaşımımız ekonomimizin sektörel bazda ihracatımızın ürün bazında ama pazar bazında ciddi bir şekilde çeşitlendirmesi sürecini son 12 son 13 yıldır çok başarılı bir şekilde götürdük. Eminim Gaziantep'te bunu zaten bu başarıda katkısı var. Bunu daha büyük bir ölçekte başaracaktır. Onun için biz sanayicimizin yanındayız. Dediğimiz gibi önümüzdeki dönemde, az konuşup çok çalışıp çok üretim çok yatırım yapmanızı sağlayacağız. Ve bu anlamda daralan pazarlar yerine biz yeni pazar arayışlarına geçeceğiz. O pazarlar açıldığında bizim dünyadaki payımız çok daha büyümüş olacak" dedi.

Türkiye'nin tüm sorun ve sıkıntılarına rağmen temeli sağlam ve büyümekte olan bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, "
Bugün bütün bu olumsuz şartlara rağmen Türkiye'nin dünya ticaretindeki payı artıyor. Evet bütün dünyada ticaret küçülüyor. Yani Türkiye her şeye rağmen temeli çok sağlam bir ülke cari açık daralıyor. Türkiye'nin kamu maliyesi güçlü, bankacılık sektörü güçlü ama en önemlisi Türkiye'de siyasi istikrar var. Siyasi istikrar oldu mu karşı karşıya kaldığınız sorunları daha hızlı bir şekilde çözme kabiliyeti bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından Bakan Şimşek, fuar alanından ayrılarak bir dizi ziyaretler için Gaziantep'in Nurdağı ilçesine hareket etti.

Haber Ara