Dolar

32,5215

Euro

34,7523

Altın

2.493,00

Bist

9.524,59

Durgun: Devlette ikilik olmaz

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi siyaset bilimci Prof. Dr. Şenol Durgun, AK Parti’nin olağanüstü kongre kararı almasına neden olan gelişmeler ışığında Türkiye’deki sistem krizini yorumladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 08:58:42

Durgun: Devlette ikilik olmaz

Yeni Şafak gazetesinden Nil Gülsem'e konuşan Durgun'un sorulara verdiği yanıtlar şöyle;

Başbakan Davutoğlu'nun genel başkanlıktan çekilmesi sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti arasındaki ilişki çok gündemde. Bu ilişkiyi hangi çerçeveye oturtuyorsunuz?

Siyasi bir lider olarak AK Parti'nin başarısında Recep Tayyip Erdoğan faktörü elbette gözardı edilemez. 2002'den bu yana 9 seçim, 2 de referandum yapıldı. Bütün bu seçimlerde siyasal bir aktör olarak Erdoğan'ın önemli ve baskın bir etkisi sözkonusu oldu.

Türkiye'nin bugün bir sistem sorunu var mı?

Ciddi anlamda bir sistem sorunumuz olduğundan söz edebiliriz. Bu sorun yeni olmayıp 1982 Anayasası ile cumhurbaşkanı makamına yetki veren ama sorumlu tutmayan haklarla hep tartışma konusu oldu. Daha sonraki hükümet-Cumhurbaşkanı makamı arasındaki siyasi sorunlar ile cumhurbaşkanlığı seçimi gibi durumlar bize bir sistem sorunu olduğunu her daim göstermiştir. Şimdilerde yaşadığımız son olay, yani Sayın Davutoğlu'nun kongreye gitme kararı da gösteriyor ki, aynı partiden, aynı davaya inanmış, aynı yola baş koymuş insanlar bile mevcut sistem içerisinde anlaşmazlığa düşebiliyor. Yani ortada sistemsel bir sorun var.

ÇATIŞMA FELAKET OLUR

Bu sistemsel sorun yeni sıkıntıları da doğurabilir mi?

Mevcut son durumla yürütmenin başında halk tarafından seçilmiş iki kişi var. Biri yüzde 52 diğeri yüzde 49 ile iktidara gelmiş ve her ikisi de halka dayalı. Her ikisinde de siyasette etkin olma arayışı var. Ama bu etkinlik arayışı, sistemdeki yerleri çok net belirlenmiş olmadığı için çatışma yaratıp işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirebiliyor. Bir de bu isimlerin farklı partiden olduklarını ve yaşanacak tıkanıklığı düşünün. Ülke için felaket olur. Zor bir coğrafyada yaşayan bizler için sistemden kaynaklı sorunları tehir etme gibi bir lüksümüz yok. Çünkü bu siyasal parti meselesi değil, ülke sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Kurulacak yeni sistem için nelere dikkat etmek gerek sizce?

Kadim siyasal kültürümüzde bir söz vardır, 'devlette ikilik olmaz' diye... Devlette ikilik, devlet otoritesinde yetki karmaşası, zafiyet demektir. Yetki karmaşasını artıracak her türlü paralel yapılanmalardan arınmak gerekir. Yetkinin demokratik denetim mekanizmaları güçlendirilerek bir düzene kavuşturulması, siyasal sistemin etkinliği açısından önemlidir. İstikrarlı ve etkin çalışabilecek bir hükümet modeline ihtiyacın varlığı sadece son dönemde değil, bundan önceki dönemlerde de vurgulandı.

RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara