Dolar

32,5683

Euro

34,9289

Altın

2.425,54

Bist

9.722,09

Dünyayı bu aileler yönetiyor

Dünyanın ekonomik ve siyasi açıdan yönetilmesinde zengin ailelerin parmağı var. Avrupa ülkelerinin bu günlere demokratik süreçlerden geçerek mi geldiğini sanıyorsunuz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-31 23:07:14

Dünyayı bu aileler yönetiyor

Siz uluslararası finansın kendi dinamikleriyle mi yürüdüğünü sanıyorsunuz? Peki Amerika başta olmak üzere Avrupa'daki siyasetin şekillenmesinin tamamen demokratik yollarla mı kurgulandığı fikrindesiniz?

Dünyanın ekonomik ve siyasi açıdan yönetilmesinde zengin ailelerin parmağı bulunuyor. Tüm sektörlerde etkenlik gösteren bu aileler paralarına para katarken toplumların kaderini çizmekten de geri durmuyorlar.

İşte uluslararası siyaset ve finansa yol verip yönetim aşamasında payı olar ailelerden bazıları:

Perdenin arkasındaki güçler

Rothschild ailesi dünya tarihi sahnesinde 1590'li yıllarda çıkıyor. Çoğu kişi dünyada hiçbir ailenin ekonomik ve siyasal gücü tek elde toplayabileceğini hayal etmez veya inanmak istemez ama durum hiç de öyle değil. Bu aileler aynı zamanda siyasal sistemin içinde pek görünmek istemezken maddi olarak kendilerini de geri planda tutup kendilerini kamuoyunda pek parlatmamaya çalışırlar. Dünyanın zengin listeleri açıklandığında çok göze batmak da istemezler.

Devlet stratejilerini belirliyorlar

Aile derken üç-beş kişilik çekirdek bir aileden bahsetmiyoruz elbette. Roschild ailesinin bugün 1000-1500 civarında ferdi olduğu biliniyor.Bu aile ferdlerlerinin herbiri dünyanın gelişmiş olan ya da gelişecek olan ekonomilerine sahip olan ülkelerinde çok derin faaliyetler sürdürmek üzere dağılmış durumdalar.
Dünyada olan her siyasi ve ekonomik gelişmeyi kendi çıkarlarına uygun düşecek şekilde düzenlemek en kutsal görevleri.
Ailenin geçmişi 16.yüzyıla dayanıyor. Aile İngiliz Kraliyet Saraylarında kralın yaverliğini yapan bir aile olarak ortaya çıkıyor.Kralın stratejik ve ekonomik danışmanlıklarını, izlemesi gereken siyasi tutumlarını ve dış politika stratejilerini bu aile belirliyor.

Bankacılık ve enerjide tekel konumundalar

Bir diğer gizemli aile Rockefeller ailesi. Bu aile adeta hanedanlık.Dünyada finansal olarak en büyük servete sahip ailelerinden.Petrol endüstrisi, politika, ve bankacılık işleri ile ilgilenen Amerikalı aile Standard Oil'den sonra, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında John D. Rockefeller ve kardeşi William A. Rockefeller Jr. tarafından kurulmuştur. Aynı zamanda Chase Manhattan Bank'ın sahibi olan aile, günümüzde Birleşik Devletler'in en büyük, dünyada ise sayılı büyük ailelerinden. Finansal sistemin işleyişinde piyasa ve iktidarlarla da iç içe olmaları dikkatten kaçmıyor.

Geçmişleri köle ve uyuşturucu ticareti

Geçmişi köle ve uyuşturucu ticaretine dayanan Russell Ailesi, Skulls and Bones Society ve Yehova Şahitleri'nin kurucularından. Tarikatların kurucularından olmadan önce, Generall Russell, İllumınati ile bağlantı kurmuş ve örgütün fikirlerinden etkilenmiş. Russell ailesinin Pittsburgh'ta özel bir mezarlığı var. Ayinlerini ve gizli ritüellerini burada yapmaktalar. Russell Vakfı Skulls and Bones Socıety'nın gizli finansörü.

Tefecilik ve elmas ticareti

Warburg Ailesi'nin tarihine bakıldığında 10.yy'a kadar gidiyor. Tefecilik ve elmas ticareti yanında diğer aileler gibi bankacılık yapan Warburg'lar İspanya'ya kaçmış, Rothshild ailesi ile ilişkilerini yoğunlaştırarak Avrupa'nın finans piyasasına hakim olmuşlardır.

Altın üretiminin yarısı ellerinde

Oppenheimer ailesi de Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kök salmış bir aile. İsrail, ABD, İngiltere, Kanada, Avusturya ve birkaç ülkede daha kolları bulunan aile üyelerinin servetleri hesap edilemiyor. Dünya elmas piyasasının yüzde 80'ini, altın üretiminin de yarıya yakınını ellerinde tuttukları biliniyor. ünyanın en büyük Yahudi tapınaklarından biri olan Johannesburg'da inşa edilen kompleksin de baş finansörlüğünü yapan ailenin son temsilcilerinin finansal ağırlığı ise günümüzde de hissediliyor

İş savaşta silah sattılar

Morgan ailesi Amerika'nın siyasi tercihlerinde etkisini gösteriyor.Bankacılık faaliyetleriyle tekel konumlarını sürdürmekteler. Bu aileden John Pierpont Morgan ABD'deki ilk finans imparatorluğunu başlatan kişi. Ameriken iç savaşında silah satarak ünlendi.
Günümüzde, Morgan ailesi hala bankacılık alanında en sözü geçen ailelerdenr. Sadece ABD'de değil, Avrupa'da da şubeleri bulunmakta. Ailenin bazı üyeleri ise bir dönem General Motors ve General Electric şirketlerini kontrol altına almıştı.

Medya onların elinde

Murdochlar ise yakın tarihin en bilinen ailelerinden. İmparatorluklarını Avustralya'da inşa etmeye başladılar. Keith Murdoch, Melbourne'daki gazetelerden birinde siyasi bir gazeteciydi. Oğlu Rupert de bir gazeteci. Avustralya'nın önde gelen medyasının kontrolünü ellerine geçirdikten sonra, News Corporation'ı kurdular. Günümüzde ise, Murdoch'lar 20th Century Fox, Fox News, Myspace ve Dow Jones şirketlerinin sahibi. Bir dönem News Corporation, kraliyet ailesinin, ünlülerin, polisin ve özel kuvvetlerin telefonlarını dinlediği için mahkemeye verildi.

Kürk işine girdiler

New York'ta binalarda, banliyölerde rastlayacağınız Astor veya Astoria ismi Astor Ailesi'nin markası. New York Yer altı Lordu olarak bilinen bu ailenin sorumluluğunda olan birçok otel, konu ve bina var. 18. Yüzyılda kürk işine giren bu aile, yakın zaman sonra da gayrimenkul sektörüne giriş yaptılar. Halen daha New York'un en çok arazi sahibi olan ailenin, arazileri o kadar değerliydi ki, o zamanın en büyük ailesi onlardır ve parasıyla New York'u yönetebilecek güçteydi.

Sigara ve şarap onlardan sorulur

Rupert Ailesi, ufak bir sigara üreten şirket iken hanedanlığa dönüştü. Bugün şirket milyar dolarlık bir imparatorluk. Cartier, Monte Black ve Dunhill gibi lüks markalar, Richemont bayrağı altında yaşıyor. Remgro isimli bir yatırım grubunu kontrol ediyorlar. Rupert Ailesi'nin şarap ve brendi sektöründe büyük hisseleri bulunuyor. Güney Afrika'nın şarap pazarının büyük bir kısmını kontrol ediyor ve tüm brendi satışları yüzde 80 civarında. Ailenin Mediclinic isimli özel hastane zinciri de var.

Haber Ara