Dolar

32,4899

Euro

34,5503

Altın

2.495,63

Bist

9.548,09

Dünyayı ayaklarınızın altında hissetmek istemez misiniz?

Türkiye ve dünyada ilgi odağı olmaya devam eden seyir terasları yerli ve yabancı ziyaretçilerin dikkatini çekerken bulundukları bölgelere de turistik katkı sağlıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 23:32:16

Dünyayı ayaklarınızın altında hissetmek istemez misiniz?

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken seyir terasları sundukları doğa manzarasıyla ziyaretçilerini farklı bir atmosfere sokuyor.

Bulundukları bölgelerin zirvesinde inşa edilen ve çok değişik tasarıma sahip olan bu mekanları görebilmek için düne kadar yurt dışına gidilirken artık ülkemizde de seyir teraslarının hizmet ermeye başlaması bunun önüne geçti. Böylelikle Türk turizmi adına da yeni yatırımlara imza atılırken farklı coğrafyaları keşfetmek isteyen yerli ziyaretçiler de bu mekanlara gelerek tatillerini değerlendirebiliyorlar.
İşte dünyadan ve ülkemizden, kendinizi dünyanın zirvesinde hissedebileceğiniz en önemli seyir terasları:

Sıra dağlara "Tirol" bakışı

İtalya'nın Güney Tirol bölgesinde birbirine eklenmiş büyük bir botanik bahçe üzerine inşa edilen seyir terası, tasarımını yapan İtalyan mimar Matteo Thun'nun adını taşıyor. Terasın manzarasında ise çağdaş mimarisiyle sıra dağlara yaslanmış olan Merano bölgesi yer alıyor.

SkyPark'ta havuz da var

Singapur birbirinden ilginç mimari tasarımıyla ünlü. Üç kuleyi birbirine bağlayacak biçimde inşa edilmiş olan SkyPark gemi biçiminde tasarlanmış ve ortasında bir de havuz var. Özel alan üstüne inşa edilen terasın manzarası ise Singapur merkezi ile Marina koyundan oluşmakta.

Arizona kanyonu ayaklarınızın altında

Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde bulunan seyir terası Büyük Kanyon civarındaki bir zirveye konumlanmış ve aşağıda akmakta olan Kolorado Nehri'nden yüksekliği tam 350 metre. Skywalk isimli teras, at nalı şeklinde tasarlanmış ve zemini tamamen camla kaplı.

Alpleri uçurumdan izleyin

Avusturya Alpleri Dachstein buzulu üstünde inşa edilen yapının orijinal adı Stairway to Nothingness. “Boşluğa Merdiven” şeklinde de tanımlanan asma köprü bir tür seyir terası niteliğinde. Uçurumun üstünde kurulan ve zemini cam olan yapı 366 metre yükseklikte bulunuyor.

Çin denizine yüksekten bakmak

ser

Çin'in en küçük eyaleti olan Hainan'da, Yalong Körfezi Tropikal Orman Parkı'nda inşa edilmiş Cam Köprü 400 metre uzunluğunda… Cam basamaklardan oluşan merdivenli yolun bir noktasında çember şeklinde seyir alanı bulunuyor ve buradan Güney Çin Denizi tüm ihtişamıyla seyrediliyor.

Ahşap yapısıyla yürek hoplatıyor

Norveç'in batı kıyısındaki Aurland isimli yerleşim bölgesinde inşa edilen ahşap yapının orijinal ismi Aurland Lookout. Ulusal bir yarışmada birincilik ödülü kazanan ve 2006'da yapımı tamamlanan bu tasarımın sahipleri Todd Saunders ve Tommie Wilhelmsen.

Uçurumun daha da ilerisi

Kanada'nın Alberta eyaletinde Jasper Ulusal Parkı içindeki Glacier Skywalk, uçurumun kenarından 35 metre dışarıya uzanan bir çeşit seyir terası. Bilimsel gözlemlerin de yapıldığı bu terastan Kuzey Amerika'nın büyüleyici doğası izleniyor.

 TÜRKİYE'NİN SEYİR TERASLARI

 Kartepe'de "Ayrı gezegende" hissettiriyor

Ayrı Gezegen Cam Teras, genişlik olarak Türkiye'nin en büyüğü iddiasıyla hizmete girdi. 460 metrekarelik bir alan içerisinde 100 metrekare olarak yapılan cam terasın yüksekliği 185 metre. İstanbul'a ortalama bir buçuk saat mesafede bulunan Ayrı Gezegen Cam Seyir Terası, Kartepe Kayak Merkezi yolu üzerinde ve buraya 20 dakika, Maşukiye'ye 15 dakika mesafede.

Kastamonu Kristal Cam Terası

Kastamonu'daki Kristal Cam Teras, Türkiye'nin ilk cam terası. 80 metre yükseklikteki cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip ve 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor. Terasa çıktığınızda kendinizi bu eşsiz doğanın güzelliğinde kaybediyorsunuz. İncekaya Kanyonu üzerine kurulan zipline ile de Tokatlı Kanyonu'nu izlemek mümkün.

Artvin Hatila Cam Terası

Hatila Vadisi Milli Parklar Cam Seyir Terası, 220 metre yükseklikte. 15 metre uzunluğunda olan teras, 50 metre kare genişlikte seyir alanına sahip. Artvin merkeze yaklaşık 12 kilometre olan cam teras muhteşem manzarasıyla ziyaretçileri büyülüyor.

 Tortum Gölü'ne açılan mekan

Erzurum'daki Tortum Gölü'nün üzerine yaptırılan 143 metre yüksekliğindeki cam terasın 12,3 metre uzunluğunda, 545 metre kare kaplı alanı, 565 metrekare açık alanı var. Toplamda bin 110 metrekare alana 143 metre yüksekliğindeki cam teras, göl ve kanyonu izleme imkanı sağlıyor.

 Kurşun geçirmez camiyla Uluğbey terası

Uşak'taki Ulubey Kanyonları, Amerika'nın ünlü Arizona Eyaleti'ndeki Büyük Kanyonu'ndan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu. Kanyon Cam Teras Park 135 metrekarelik camdan oluşuyor. Kurşun geçirmez camdan yapılmış gemi güvertesi şeklinde bir görünüme sahip olan teras üzerinde metrekareye düşen ağırlık ise 801 kilogram.

Çatak Kanyonu ve eşsiz manzarası

Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan Çatak Kanyonu'na inşa edilen cam teras, 450 metre yüksekliğinde. 15 metresi kanyon boşluğunda olmak üzere toplam 33 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde çelik konstrüksiyon üzerine yapılan cam teras 250 kişi kapasiteli.

Botan Vadisi'ni böyle izleyin

Siirt'te Botan Vadisi'nin güzelliklerini ayaklar altına seren Tillo Vadisi Cam Terası‘nın vadiden yüksekliği bin 100 metre. Çelik konstrüksiyondan yapılan Terasın yedi metre uzunluğu ve beş metre genişliği var. Teras üzerine en fazla 30 kişinin çıkmasına izin verilmekte.

Akçadağ'a kuş bakışı

Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi'ndeki cam terasın diğerlerinden farkı üstünün kapalı olması. Vadi, dik bir kaya bloğu üzerine çelikten yapılan ve zemini cam olan seyir terasından kuş bakışı izlenebiliyor. Bin 400 rakımda ve vadi tabanından 240 metre yükseklikte bulunan seyir terasının etrafındaki bazı mağaralar ve kaya blokları güneş enerjili sistemle aydınlatılıyor.

Haber Ara