Dolar

32,5287

Euro

34,7769

Altın

2.493,28

Bist

9.524,59

Dünyanın en ilginç 5 kabilesi

Dünya’nın her yerinde insanlar birbirinden enteresan yaşamlar sürdürüyorlar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-11 22:04:24

Dünyanın en ilginç 5 kabilesi

Dünyanın en enteresan kabileleri ise modern insana hayli ilginç gelen yaşayış biçimleriyle belki de en çok ilgi çeken insan grupları. Bu tarz ilginç kültürleri görmek için seyahat ediyorsanız bu yazı tam size göre. Dinsel törenlerinden, beslenme biçimlerine kadar gelin bu kabileleri birlikte inceleyelim!

Jarawa Kabilesi

Günümüz teknolojisine direnerek hayatlarını sürdüren bu kabile, Hindistan'da Andaman adasında yaşamaya devam ediyorlar. 90'lı yılların sonunda dış dünyayla ilk temaslarını gerçekleştirilen kabile bizlere göre hayli ilkel bir yaşam tarzını benimsemiş durumda. Bir takım acentalar Jarawa yerlilerini görmek için safariler düzenliyorlar. Tabii bu durum, bu yerlilere hayvanat bahçesinde yaşamakta olan hayvanlarmış gibi davranılmasına yol açtığı için antropologlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Turistler yerlilere yiyecek vermek için onları dans etmeye zorluyorlar ve modern kültürlerde utanç verici olarak bilinen durumlara düşürüyorlar.

Enteresan kabileler hiçbir kötü niyet taşımadan görmek arzu ettiğiniz yerel gruplarsa eğer, bu bölgelere tur düzenleyen seyahat acentalarının yerlileri küçük düşürmeyecek turlar düzenlediklerinden emin olduktan sonra katılın derim!

Piraha Kabilesi

İlk insanların avcılık ve toplayıcılıkla yaşamlarını devam ettirdiğini biliyordunuz; peki çağımızda yaşan ilkel kabileler arasında da bu biçimde yaşamakta olanlar olduğunu biliyor muydunuz? İşte karşınızda Piraha kabilesi. Yerleşim bölgeleri Brezilya'daki Porto Velho'ya yalnızca 400 km uzaklıkta yer almasına rağmen bu yerlilere teknoloji hiç ulaşmamış. Dillerinin olmaması onlar hakkında çok enteresan bir bilgi. Alfabeleri yok; bu sebeple çıkardıkları sesleri yazıya dökemiyorlar. Islık çalarak, hayvan seslerini taklit ederek iletişime geçen bu insanlar yaşadıkları zorlu koşullara rağmen çok mutlular. 

Piraha kabilesinin dillerinde zaman kavramları bulunmuyor. Geçmiş veya gelecek yerine “şimdi değil” diyorlar. Bu da onların geçmişe takılmayıp, geleceğe bel bağlamayıp anın içinde yaşamalarını sağlıyor. Modern insanın gelmeye çalışmakta olduğu noktanın bu ilkel kabilenin yaşayış şekli olması size de enteresan geldi mi?

Dukha Kabilesi

Bu kabile de bizlere bir hayli enteresan görüntüler sunuyor. Moğolistan'da yaşamakta olan ve bir ilkel Türk kabilesi olan bu insanlar hayatlarını Ren geyikleriyle beraber geçiriyorlar. Bu sebeple onlara Rengeyiği Türkleri de deniyor. Nüfusları 200 ila 400 kişi arasında değişen bu grup göçebe bir yaşam sürüyor. Moğolistan'ın kurak arazilerinde onların tek geçim kaynağı, Ren geyiklerine binmeye gelen ve yapmış oldukları ufak hediyelik eşyaları satın alan turistler. Bunun dışında avcılık ve toplayıcılıkla yaşıyorlar.

Dukhalar'ın yaşam tarzını Ren geyiklerine bu kadar yakın olmalarının yanında doğaya duydukları saygı da oluşturuyor. Kirlenmesin diye nehirlerde ellerini dahi yıkamayan bu yerlilerden öğrenecek çok şeyimiz olduğunu düşünüyorsanız, siz de haklarında yapılmış belgeseli muhakkak seyredin!

Mentewai Kabilesi

Teknolojinin 2018 yılında ulaştığı kabilelerden biri Mentewai kabilesi. İlginç kabile gelenekleri ile bilinen bu grup, Endonezya'ya bağlı Siberut Adası'nda yaşıyor. Diş sivriltme, saç uzatma gibi gelenekleri hükümetin baskılarıyla yasaklanmış olan toplumun içinde modern modayı takip etmek ve geleneklere bağlı kalmak gibi bir çatışma doğurmuş. Orman ruhlarına inanan kabile oldukça doğal bir yaşam sürdürüyorlar ve modern şehirlere giden yerliler eski nesillerin daha mutlu olduğunu eklemeden geçmiyorlar! 90'lı senelerden beri onları ziyaret etmek için düzenli turlar düzenleniyor. Seyahat severler için farklı bir deneyim olabilir.

Düzenlenen bu turlar Endonezya hükümetine bir gelir kaynağı olduğundan beri yerlilerin doğal yaşamlarını, din ve modern hayat kisvesi altında baskılamaktan vazgeçmişler. Günümüzde insanların temel haklarını artık bildiğimize inanıyoruz. Peki bu bütün dünyada böyle mi? Dünya'nın enteresan kültürlerini tanımak tarih içinde gerçekleşmiş şiddet olaylarını da öğrenmenizi sağlayacağından sizi vizyonu daha geniş bir insan yapabilir!

Kayapo Kabilesi

Yaşam biçimlerini kaybetmemek için direnen bu grubu da size tanıtmak istedim. Brezilya'daki Xingu Nehri'nin etrafına konumlanmış 44 ayrı köyde yaşamakta olan bu kabilenin yerlileri kendilerini “Büyük Suyun İnsanları” olarak adlandırıyorlar.Teknoloji evlerinin içlerine kadar ulaşmış olan Kayapo Kabilesi bir taraftan da kültürlerine ve geleneklerine sahip çıkıyor olmalarıyla ön plana çıkıyorlar. Vücutlarını rengarenk boyayarak muhteşem görüntüler sunan bu kabilenin kültürü Xingu Nehri'ne kurulacak olan baraj sebebiyle tehtid altında.

Bizlerle hemde yaşayarak hayata dair bambaşka tecrübeler edinen bu kabileler hakkında artık fikriniz var. Eğer onları görmeye giderseniz, alışılmış hayatlarına saygı duymayı ve tüm canlıların aynı özden geldiğini unutmayın!

Hazırlayan : Özlem Keşifte

Haber Ara