Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

Dünyanın En Güçlü Pasaportları

Pasaport söz konusuysa kapılar açılır değil mi? Hangi pasaportlar ne kadar kapı açıyor diye merak edenler kahveleri alıp buyursunlar: Dünyanın en kuvvetli pasaportları listesi!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-18 08:58:29

Dünyanın En Güçlü Pasaportları

Bir devlet için güç ve prestij simgelerinden birisidir pasaport. Pasaportunuz ne kadar çok kapı açıyorsa, kaç tane ülkeye vizesiz gidebiliyorsanız, diğer ülkeler sizi o derece sayıyor ve güveniyor demektir. Aksi takdirde, vatandaşı vize işlemlerine tabii tutabiliyorlar! Ben de baktım, araştırdım, dünyanın en kuvvetli pasaportları nelermiş diye. Ama unutmayın! Nicelik kadar nitlelik de önemlidir pasaport konusunda. Yani kaç tane ülkeye girebildiğinizden çok, bunların hangi ülkeler olduğu da çok önemli. O zaman buyursunlar: Dünya pasaport sıralaması!

Almanya Pasaportu

Kendisi dünyanın en kuvvetli ve en çok kapı açan pasaportudur. Eğer bu pasaporta sahipseniz, tam 177 ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz. Vatikan'la beraber 193 ülke olduğunu düşünürsek, oldukça iyi bir sayı! 

Singapur Pasaportu

Singapur pasaportu, 176 ülkenin kapısını vizesiz açabilmesiyle dünyada en kuvvetli pasaportlar arasında yer almakta! Siz bakmayın onun Almanya'nın bir altında olduğuna. O 1 ülkeyi bir bulabilirlerse tamamdır bu iş!

Danimarka – Fransa – Finlandiya – İtalya – Japonya – Norveç – İsveç – İngiltere

Sıra düştükçe sayılar artıyor tabii. Bu arkadaşların pasaportlarının üçüncü sırada olduğuna bakmayın. Diğerlerinden pek bir farkları yok gibi. Bu ülkelerin pasaportlarıyla tam 175 ülkeye vizesiz girebiliyorsunuz. Rüya gibi değil mi?

Avusturya – Belçika – Hollanda – Lüksemburg – İspanya – İsviçre

Bu ülkelerin pasaportları tam 174 ülkenin kapısını rahatlıkla sonuna kadar, paşalar gibi açıveriyor. Kafaları rahat. Ama şöyle şeyler geliyor akla: İsveç'e vizesiz geçiş verip de, İsviçre'ye vizesiz geçiş vermeyen ülke hangisi acaba? Niye? Sebebi neydi ki?

Amerika – Portekiz – İrlanda – Güney Kore Pasaportu

Bir dünya gücü olarak anılabilirsiniz ama pasaport gücü onun yanında sönük kalıyorsa, dönüp bir daha düşünmeliler derim. Şaka şaka. Amerika'dan bahsediyorum tabii ki, nereden bahsedeceğiz? Bu ülkelerin yurttaşları, ellerini kollarını sallayarak 173 ülkeye girebiliyorlar. Kalan ülkelerle görüşmeler sürüyor mu acaba?

Kanada Pasaportu

Mağrur ve gururlu Kanada yine tek başına dikiliyor. Eğer Kanada pasaportuna sahipseniz 172 ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz. Bu arada hemen belirteyim: Dalgasını geçiyoruz ama, kalan ülkelerin çoğu zaten topraklarına tursit kabul etmiyor. Bakınız Kuzey Kore. Diğerlerininse çok sıkı ve faşizan güvenlik tedbirleri var.

kanada-pasaport

Yunanistan – Avusturalya – Yeni Zelanda Pasaportu

Birer birer masadan eksiliyor dostlar. Bu üç ülkenin yurttaşları vize almadan 171 ülkeye girebiliyorlar. Bizce yeterli. Kaç ülke gezebilirler ki en fazla?

Çek Cumhuriyeti – İzlanda Pasaportu

1 puanla girmek isteği üniversiyeti kaçıranlara selam olsun. Çek Cumhuriyeti veya İzlanda'dan arkadaşlarınız var ise hemen söyleyelim: Onlar tam 170 ülkeye vizesiz gidebiliyorlar. Siz bakmayın 8. Sırada olduklarına. Hala en prestijli pasaportlar arasındalar.

Malta Pasaportu

İngilizce öğrenmenin vazgeçilmez adresi Malta! Bu minik ada ülkesini yurttaşları da rahatça gezebilenlerden. Listeye bir bakıyorlar ve karşılarına 169 tane ülke çıkıyor. Seç beğen al!

Macaristan Pasaportu

Önyargıları yıkma vakti geldi. Hangimiz Macaristan'dan böyle bir başarı bekler? Siz de benim gibi bir parça şaşırdınız kabul edin. Ancak kendileri en prestijli pasaportlar sıralamamızda 10. Sırada. 193 ülkeden 168'i, Macaristan pasaportunu görünce, “Tamam abi buyur ülkemize” diyor!

Slovakya – Slovenya – Lihtenştayn

Pasaport gücü azaldıkça telaffuz zorlaşıyor tabi. Eğer tek seferde “Lihteştaynlaştırabil- diklerimizdenseniz,” diyebilirseniz, 167 ülke size saygı duyup, vize istemeden kapılarını açıveriyor. Öyleyse dilinize kuvvet!

Malezya – Litvanya – Letonya

İçten içe Türkiye'nin adını aramaya başladınız değil mi? Ne yazık ki biraz daha var. Dikkat ederseniz, telaffuzu birbirine çok benzeyen yerlere aynı şekilde davranılıyor. Ülkeler Letonya, Litvanya ayırmıyorlar. Bu ülkelerin yurttaşları tamı tamına 166 ülkeye vizesiz, rahatlıkla seyahat edebiliyorlar.

Estonya Pasaportu

Estonyalılar da bu manada dünyanın şanslı kesimlerinden. Sahip oldukları pasaportlarıyla 165 ülkeye rahatça girip çıkabiliyorlar. Almanya ile aralarında yalnızca 12 ülke var! Ha gayret Estonya az kaldı!

Polonya Pasaportu

Dünya geneline baktığımızda Polonya bir hayli güven duyulan bir ülke. Suç oranı en az olan ülkelerden bir tanesi. Aslında bu, Polonyalılar'ın ne kadar medeni ve insana ve hayata saygı duyan insanlar olduğunun göstergesi. Buna rağmen, pasaportlarıyla 163 ülkeye vizesiz girebiliyorlar.

Monako Pasaportu

Evet, Monako esasında bir şehir değil. Aslında doğrusu şöyle olmalı: Sadece bir şehir değil. Her ne kadar Fransa sınırları içerisinde kalsa da, esasında başlı başına bir ülke. Hatta bir şehir – devlet. Zaten öteki adı da Monako Prensliği. Monako pasaportuna sahip olan insanlar, eksiksiz olarak 148 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar.

Hong Kong Pasaportu

Hong Kong da bir türlü şehir mi ülke mi olduğuna karar verilemeyen memleketlerden. Gizemi çözelim: Kendileri bir ülke. Pasaportları da bir hayli güçlü: 146 ülkeye vizesiz kolayca girebiliyorlar.

San Marino Pasaportu

Hala mı listede Türkiye yok, dediğinizi duyar gibiyiz. Üzülmeyin, az kaldı. San Marinolular pasaportlarıyla, tam tamına 144 ülkeye vizesiz girebiliyorlar. Hatta çıkabiliyorlar da!

Andorra Pasaportu

Türkiye? Şaka şaka. Andorra, İspanya ile Fransa arasında kalan minicik bir ülke. Minik olduğuna bakmayın ama, insan ilişkileri bir hayli kuvvetlidir. Bu sayede 143 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar.

Bonus: Türkiye

Şimdi gelelim merakla beklediğimiz Türkiye'ye. Pasaport konusunda ne yazık ki o kadar başarılı değiliz. Dünya sıralamasında 45. Gözüküyoruz, ama tabii kimi zaman aynı sıraya 5 – 6 tane ülkenin de paylaştığını düşünürsek, önümüze geçmiş bir çok ülke var.

Sevgili Timetürk okuyucuları bir Türk vatandaşı olarak pasaportumuzla beraber 111 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyoruz. Ama olsun. Kaç tane ülke görebiliriz ki zaten?

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

Haber Ara