Dolar

32,3693

Euro

35,0412

Altın

2.325,39

Bist

9.118,40

Dünyadaki çocuk askerlerin yüzde 40'ı Afrika'da

Mushikiwabo, 'Dünyadaki çocuk askerlerin yüzde 40'ı Afrika kıtasında.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-23 15:34:01

Dünyadaki çocuk askerlerin yüzde 40'ı Afrika'da

Ajanslarda yer alan habere göre, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi Bakanlar Komitesi, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Afrika Birliği Genel Merkezi'nde, "çocukların savaşlardan korunması ile kıtada ürünlerin ve kişilerin serbest dolaşımı" başlıklı gündemlerle toplandı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi Mushikiwabo, konseyin gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Dünyadaki çocuk askerlerin yüzde 40'ı Afrika kıtasında." diyen Mushikiwabo, bu sorunun çözümü için acilen adım atılması gerektiğini ifade etti.

Toplantı öncesi dağıtılan bilgilendirme notunda ise bugünün savaşlarının çocuklar üzerinde yeni tehditler oluşturduğuna dikkat çekildi.

Afrika Birliğinin, 18 yaşından küçük herkesi "çocuk" olarak tanımladığı kaydedilen notta, kıtadaki çocukların askerliğin yanı sıra savaşlarda casusluk ve cinsel istismar için de kullanıldığı bildirildi.

Notta, BM'nin 2015'te yayımladığı çocuk askerler hakkındaki rapora değinilerek, dünyada çocukları kullanan 57 silahlı grubun 29'unun Afrika'daki 7 ülkede olduğu belirtildi.

Bunlar arasında Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC), Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren Tanrının Direniş Ordusu (LRA), Nijerya'daki Boko Haram, Somali'deki Eş-Şebab, OAC'deki anti-Balaka ile Mali ve Sudan gibi ülkelerdeki bazı örgütler de yer alıyor.

SERBEST DOLAŞIM İÇİN HAZIRLIK SÜRÜYOR

Mushikiwabo, ürünlerin ve kişilerin kıtada serbest dolaşımına ilişkin ön hazırlıkların da sürdüğünü bildirdi.

Afrika Birliğine üye ülkelerin vatandaşlarına, birlik ülkeleri arasında vizesiz seyahat hakkı getirecek Afrika Birliği pasaportu ilk kez 17-18 Temmuz'da Ruanda'da düzenlenen 27. Afrika Birliği Zirvesi'nde kabul edilmiş ve sembolik olarak devlet başkanlarına pasaport verilmişti.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara