Dolar

32,4114

Euro

34,4501

Altın

2.489,12

Bist

9.679,80

Dünyada Kudüs alarmı! İlk tepki Erdoğan'dan geldi, Arap Birliği, İran ve AB cephesinde hareketlilik

ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasına ilişkin hareketlilik sürüyor. Arap Birliği Çarşamba günü olağanüstü toplantı kararı alırken, İran'dan üst düzey kınamalar geldi. Konuya ilişkin ilk tepkiyi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere'den vermiş, 'Ne yaparsanız yapın, Kudüs Filistin'in başkentidir' demişti. AB ise toplu bir kınama açıklaması yapamadı. Sebebi 4 ülkenin bu açıklamayı veto ederek, Kudüs'teki açılış galasına temsilci göndermesi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-14 11:40:00

Dünyada Kudüs alarmı! İlk tepki Erdoğan'dan geldi, Arap Birliği, İran ve AB cephesinde hareketlilik

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'nin Kudüs'e taşıdığı büyükelçiliği için bugün düzenlenecek açılış törenine saatler kala dünyada hareketlilik sürüyor.

İLK TEPKİ ERDOĞAN'DAN

Resmi temaslar için İngiltere'de bulunan Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "ABD'nin insanlığın hak, adalet ve hakkaniyet şuuruyla bağdaşmayan bu adımıyla tüm ilgili BM kararlarını, hatta kendi müktesebatını bile ihlal ettiğini, uluslararası toplum nezdindeki inandırıcılığına zarar verdiğini ve ihtilafın çözümünde arabulucu rolünü kaybettiğini" ifade ederek şunları kaydetti:

"ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak, gerçekten barışı istediğini defalarca kanıtlayan Filistin tarafını cezalandırmıştır. Filistin halkının yüzlerce yıllık vatan topraklarını işgal eden, abluka ve yasa dışı yerleşimlerle iki devletli çözüme yönelik taahhütleri çiğneyen, barışı bizzat imkansız hale getirmeye çalışan, BM kararlarını sistematik şekilde ihlal eden İsrail hükümetini ise ödüllendirmiştir. Tarih ve insanlık vicdanı Filistinli kardeşlerimize yapılan haksızlıkları asla affetmeyecektir. Filistin sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm ancak egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıyla mümkün olacaktır."

İSRAİL'E İTİDALLİ DAVRANMA ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, Filistin devleti ile dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanında duracağını, haklı davasında Filistinli kardeşlerini asla yalnız bırakmayacağını vurguladı.

Filistin topraklarında bugün yaşanması muhtemel olaylar konusunda İsrail yönetimini sorumlu ve itidalli davranmaya davet eden Erdoğan, bu kritik günde, can kayıplarının önlenmesi için gerekli hassasiyetin azami düzeyde gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Arap Birliği, ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasıyla ilgili çarşamba günü olağanüstü toplanacak.

İİT'DEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI, İRAN'DAN KINAMA

İran'ın başkenti Tahran'da İran Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin başkanlığında, İslam ülkeleri arasında dayanışmanın arttırılması amacıyla kurulan İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT)'nın parlamento ayağını oluşturan İSİPAB (İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği) Filistin konulu olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Laricani, "ABD'nin Filistin aleyhindeki girişimleri cevapsız kalmayacaktır. Trump'ın kararını şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. İslam ülkelerine Filistin'e destek olma çağrısında bulunan Laricani, İsrail ve ABD'nin, çeşitli yollarla Trump'ın büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını desteklemelerini sağlamaya çalıştıklarını böylece ABD'nin girişimi ve diğer planlarını meşrulaştırma peşinde olduklarını söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE ORTAK AÇIKLAMAYA ENGEL

ABD'nin Kudüs hamlesini kınayacak olan AB'de ise üç ülkenin vetosu, kınamanın açıklanamamasına sebep oldu. Konuya ilişkin Prag'da konuya ilişkin açıklama yapan Çekya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Çekya AB'nin şu anda neden tekrar tekrar bu konu üzerine görüş beyan etmesi gerektiğine ilişkin bir sebep görememektedir" diye konuştu.

Çek haber ajansı CTK'nin haberine göre sözcü, AB hükümet başkanlarının "iki devletli çözüme bağlılıklarını" ifade eden açıklamayı reddettiklerini söyledi.

Habere göre açıklama taslağında AB devletlerinin büyükelçiliklerini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımayacakları ifadesi de yer alıyor. Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman kısa süre önce Tel Aviv'deki Çekya Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımayı arzu ettiklerini söylemişti. Ancak şimdilik Çekya'nın Kudüs'te yalnızca onursal bir konsolosluk açacağı belirtiliyor.

Romanya'da da konu bir süredir hükümet içinde sert tartışmalara neden oluyor. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Romanya Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasının "uluslararası hukukun ihlali" anlamına geleceğine işaret ediyor.

KUDÜS AÇILIŞINA TEMSİLCİ GÖNDEREN 3 AB ÜLKESİ

28 AB ülkesinden yalnızca 4 tanesi ABD'nin büyükelçiliğinin açılış galasına temsilci gönderdi: Avusturya, Çekya, Macaristan ve Romanya

TOPLAM 32 ÜLKE KATILIYOR

Açılışa katılan ülkelerin toplam sayısı ise 32. İşte o ülkeleR:

Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

BAŞKANIN KIZI ve YAHUDİ DAMADI AÇILIŞTA

ABD Başkanı'nın kızı Ivanka Trump ile damadı ve danışmanı Yahudi Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu ABD heyeti açılış törenine katılmak üzere dün İsrail'e ulaştı. Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra "Siyon dostu Trump" ve "Trump İsrail'i büyük yaptı" yazılı billboardlar asıldı. ABD Başkanı Trump'ın ise törene telekonferans yoluyla katılması bekleniyor.

Filistinlilerin protestoları sebebiyle teyakkuz halinde olan İsrail polis ve askeri Gazze'ye tehdit bildirileri attı, Ordu Sözcüsü Facebook'tan "tel örgülere yaklaşmayın" çağrısında bulundu. Kudüs'te ise Pazartesi (bugün) ve Salı (yarın) ezan okunması yasaklandı.

TRUMP'IN KARARI

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşıma kararı almıştı. Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Haber Ara