Dolar

32,5258

Euro

34,7471

Altın

2.490,46

Bist

9.524,59

Dünyada ilk kez laboratuvarda üretilen kalp hücreleri, bir hastaya nakledildi

Laboratuvar ortamında üretilmiş olan kalp kası hücresi ilk kez, bir insana nakledildi. Japon bilim insanları bu olay ile tarihe ismini yazdırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-08 17:58:35

Dünyada ilk kez laboratuvarda üretilen kalp hücreleri, bir hastaya nakledildi

Japonya'dan bilim insanları, dünyada ilk kez bir insanın hasarlı kalbini tedavi etmek için laboratuvarda üretilmiş insan kalp hücreleri kullandı. Son tıbbi teknolojiler kullanılarak yapılan bu teknik sayesinde, rejeneratif(yenileyici) tıp için yeni bir çağ başlıyor. 2006'da Kyoto Üniversitesi'nde geliştirilen Nobel ödüllü teknoloji, indükte pluripotent kök hücrelere(IPSCs) dayanıyor.

Araştırmacılar ilk kez donör dokularından aldığı hücreleri , virüs yardımıyla tekrar immatür(olgunlaşmamış) hale getiriyor. Böylece vücutta her hücre tipine dönüşebilen özel kök hücreler elde ediliyor.

Japonya Osaka Üniversitesi'nden kalp cerrahı Prof. Yoshiki Sawa IPSCs'leri, 100 milyon kalp hücresi içeren yapraklara dönüştürecek bir teknik geliştirdi. Sonra bu yapraklar kalbe ekilerek, hasar görmüş kalp kası onarılabilir. İlk olarak, domuzlarda yapılan denemelerde organ gelişimi gözlendi. Bu sayede Japonya Sağlık Bakanlığı insan deneklerde araştırma amaçlı denemeleri onayladı.

Projenin ilk basamağı olarak ekip, ocak ayında hastayı başarıyla ameliyat etti. Ameliyat sonrası hasta gözetim altında tutuluyor. Hücreler biyo-bozunur özel yapraklar üzerine eklendi. Bu sayede hücrelerin çoğalarak, kan damarları  oluşturması ve kardiyak fonksiyonu iyileştirmesi bekleniyor. iPS hücreleri sağlıklı donörlerin kan hücrelerinden alınıyor.

Hücrelerin tutunduğu bu özel yapraklar 4 ila 5 cm genişliğinde ve 0,1 mm kalınlığında. Araştırma ekibi hastayı gelecek yıla kadar takip ederek, gelişimin izleyecek. “Umarız bu medikal teknolojiyle bir çok insanın hayatını kurtarır. Öncesinde kurtaramayacağım bir çok hayat oldu,” diyor Dr. Sawa. Araştırmacılar, Japonya Sağlık Bakanlığı'nın bir an evvel tedaviyi onaylamasını umut ediyor.

Önümüzde 3 yıl içinde, 9 iskemik kardiyomiyopati hastasının daha denemeye alınması planlanıyor. Bu hastalarda kalp krizi ya da koroner hastalıklar nedeniyle kalp kasları ciddi şekilde zayıflıyor. Tabi yine de bu denemenin bazı riskleri var. Ekilen 100 milyon hücrede arasında  tümör hücresi varsa, kansere neden olabilir. Aslında bu ikinci iPS hücresi tabanlı klinik denemesi. İlk çalışmada Riken Araştırma Enstitüsü'nde göz hastalığı tedavi edilmişti.

Kaynak: https://www.gercekbilim.com/

Haber Ara