Dolar

32,3223

Euro

35,0714

Altın

2.308,83

Bist

9.079,97

Dünyada en çok konuşulan 10 dil

Şu anda dünyaya hakim olan 10 dil var. Aşağıda, dünya çapında konuşulan en popüler 10 dilin bir listesi, dilin kurulduğu ülke sayısı ve bu dil için birincil veya ilk dili konuşanların yaklaşık sayısı verilmiştir:

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-01 09:08:41

Dünyada en çok konuşulan 10 dil

Bugün dünyada aktif olarak konuşulan 6.909 dil var, ancak bunların sadece yüzde altısında bir milyondan fazla konuşmacı var.

Küreselleşme daha yaygın hale geldikçe, dil öğrenimi de yaygınlaşıyor. Pek çok farklı ülkedeki insanlar , uluslararası iş ilişkilerini geliştirmek için yabancı dil öğrenmenin değerini görüyorlar. Bu nedenle belirli dilleri konuşanların sayısı artmaya devam edecek. 

World_04

Şu anda dünyaya hakim olan 10 dil var. Aşağıda, dünya çapında konuşulan en popüler 10 dilin bir listesi, dilin kurulduğu ülke sayısı ve bu dil için birincil veya ilk dili konuşanların yaklaşık sayısı verilmiştir: Çince / Mandarin - 37 ülke, 13 lehçe, 1.300 milyon konuşmacı İspanyolca - 31 ülke, 460 milyon İngilizce - 106 ülke, 379 milyon Hintçe - 5 ülke, 341 milyon Arapça - 57 ülke, 19 lehçe, 315 milyon Bengalce - 4 ülke, 228 milyon Portekiz - 13 ülke, 220 milyon Rusça - 19 ülke, 153 milyon Japon - 2 ülke, 128 milyon Lahnda - 6 ülke, 118 milyon

Çin Dilleri

Bugün Çin'de 1,3 milyardan fazla insan yaşarken, Çince'nin en yaygın konuşulan dil olması şaşırtıcı değil. Çin'in alanı ve nüfusunun büyüklüğü nedeniyle, ülke birçok benzersiz ve ilginç dili sürdürebilir. Dillerden bahsederken, "Çince" terimi ülkede ve başka yerlerde konuşulan en az 15 lehçeyi kapsar.

Mandarin en yaygın konuşulan lehçe olduğundan, birçok kişi Çince kelimesini ona atıfta bulunmak için kullanır. Ülkenin kabaca yüzde 70'i Mandarin dilini konuşsa da, diğer birçok lehçe de konuşulmaktadır. Dillerin birbirine ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak, diller farklı derecelerde karşılıklı olarak anlaşılabilir. En popüler dört Çin lehçesi Mandarin (898 milyon konuşmacı), Wu (Şangay lehçesi olarak da bilinir, 80 milyon konuşmacı), Yue (Kantonca, 73 milyon) ve Min Nan (Tayvanlı, 48 milyon).

Neden Bu Kadar Çok İspanyolca Konuşan Var?

İspanyolca, Afrika'nın çoğu yerinde, Asya'da ve Avrupa'nın çoğunda yaygın olarak duyulan bir dil olmasa da, İspanyolca'nın en yaygın konuşulan ikinci dil olmasını engellememiştir. İspanyol dilinin yayılması kolonizasyona dayanıyor. 15. ve 18. yüzyıllar arasında İspanya, Kuzey Amerika'nın Güney, Orta ve büyük bölümlerinin çoğunu kolonileştirdi. Amerika Birleşik Devletleri'ne dahil edilmeden önce, Teksas, Kaliforniya, New Mexico ve Arizona gibi yerlerin hepsi eski bir İspanyol kolonisi olan Mexico'nun bir parçasıydı. İspanyolca, Asya'nın çoğunda yaygın olarak duyulan bir dil olmasa da, Filipinler'de çok yaygındır çünkü bir zamanlar İspanya'nın bir kolonisiydi.

Çince gibi, İspanyolca'nın da birçok lehçesi var. Bu lehçeler arasındaki kelime dağarcığı, kişinin bulunduğu ülkeye bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Aksanlar ve telaffuz da bölgeler arasında değişir. Bu diyalektik farklılıklar bazen kafa karışıklığına neden olabilirken, konuşmacılar arasındaki çapraz iletişimi engellemezler.

Küresel bir Dil olan İngilizce

İngilizce de bir sömürge diliydi: İngiliz sömürge çabaları 15. yüzyılda başladı ve Kuzey Amerika, Hindistan ve Pakistan, Afrika ve Avustralya'ya kadar uzanan yerler de dahil olmak üzere 20. yüzyılın başlarına kadar sürdü. İspanya'nın sömürge çabalarında olduğu gibi, Büyük Britanya tarafından sömürgeleştirilen her ülkede bir miktar İngilizce konuşan var.

II.Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri hem teknolojik hem de tıbbi yeniliklerde dünyaya liderlik etti. Bu nedenle bu alanlarda çalışmalar yapan öğrencilerin İngilizce öğrenmelerinin faydalı olduğu düşünülmüştür. Küreselleşme meydana geldikçe, İngilizce ortak bir dil haline geldi. Bu, birçok ebeveynin çocuklarını iş dünyasına daha iyi hazırlama umuduyla İngilizceyi ikinci dil olarak çalışmaya zorlamasına neden oldu. İngilizce, dünyanın pek çok yerinde konuşulduğu için gezginlerin önem verdiği bir dildir.

Küresel Dil Ağı

Sosyal medyanın popülerliğinden bu yana, bir Küresel Dil Ağının gelişimi kitap çevirileri, Twitter ve Wikipedia kullanılarak eşleştirilebilir. Bu sosyal ağlar yalnızca hem geleneksel hem de yeni medyaya erişimi olan seçkinler tarafından kullanılabilir. Bu sosyal ağların kullanım istatistikleri, İngilizcenin Küresel Dil Ağında kesinlikle merkezi olmasına rağmen, seçkinler tarafından iş ve bilim bilgilerini iletmek için kullanılan diğer ara merkezlerin Almanca, Fransızca ve İspanyolca'yı içerdiğini göstermektedir.

Şu anda, Çince, Arapça ve Hintçe gibi diller, Almanca veya Fransızcadan çok daha popülerdir ve bu dillerin geleneksel ve yeni medyanın kullanımında artması muhtemeldir.

Kaynak: Thoughtco

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara