Dolar

32,5045

Euro

34,6509

Altın

2.479,32

Bist

9.599,50

Dünyada bir günü ölçmenin iki yolu

Bilim insanları, dünyada bir günü ölçmenin iki yolu olduğunu belirtiyor. İnsanlar günleri, dünyanın tam dönüşüne göre değil, güneşin gökyüzündeki konumuna göre ölçmeyi seçtiler.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 07:40:52

Dünyada bir günü ölçmenin iki yolu

Bilim insanı dünyada bir günü ölçmenin iki yolu olduğunu belirtiyor. Biz daha uzun olanı kullanıyoruz

Dünya'nın 360 derecelik bir dönüşü tamamlaması ne kadar sürer? Tam olarak 24 saat değil görünen o ki tam olarak 23 saat 56 dakika sürüyor.

Ancak Dünya sürekli olarak Güneş etrafındaki yörüngesi boyunca hareket ettiği için, bu 360 derecelik dönüşün sonunda gezegendeki farklı bir nokta doğrudan Güneş'e bakar. Güneş'in gökyüzünde tam olarak aynı konuma ulaşması için Dünya'nın 1 derece daha dönmesi gerekiyor.

İnsanlar günleri, dünyanın tam dönüşüne göre değil, güneşin gökyüzündeki konumuna göre ölçmeyi seçtiler. 

Teknik olarak, bunlar iki farklı gün türüdür. 360 derecelik bir dönüşün tamamlanmasıyla ölçülen bir güne yıldız günü denir.

Bununla birlikte, Güneş'in konumuna dayanan bir gün, bir güneş günüdür. İkincisi, eskisinden dört dakika daha uzun.

Japon uzay ajansında (JAXA) gezegen bilimci James O'Donoghue, Business Insider'a "Sadece bir yörüngede Güneş'in etrafında hareket ettiğimiz için güneş günü 24 saat sürüyor. Güneşin etrafında bir yörüngede dönmeseydik, her iki gün de aynı olurdu" dedi.

Gezegen bilimci James O'Donoghue, Bunun nasıl çalıştığını göstermek için aşağıdaki animasyonu yaptı.
https://www.youtube.com/watch?v=WWw4JY2dNXM&feature=emb_logo

Ekran Resmi 2020-09-21 07.53.53

Takvimlerimizde güneş günlerine göre gittiğimiz için yılda 365 gün sayıyoruz. Ancak Dünya aslında yılda 366 kez tam bir dönüşü (yıldız günü) tamamlıyor.

O'Donoghue, bu iki gün türü arasındaki farkı, Dünya'nın dönüşü için bir karşılaştırma temeli olarak hangi arka plan nesnesini kullandığımızı seçme meselesi olarak tanımlar.

Güneş'in konumuna göre tam bir dönüş, bir güneş günüdür. Gördüğümüz diğer tüm yıldızlara göre tam bir dönüş yıldız günüdür.

O'Donoghue, “Bunun yerine yıldız günü kullanırsak, güneş her gün yaklaşık dört dakika erken doğardı" dedi.

"Bunu yaptıktan 6 ay sonra, Güneş 12 saat önce doğacaktı. Günlük düzenimizi yıldızlara değil Güneş'e bağlamaya karar verdik. Aslında, bizim seçimimiz nedeniyle yıldızlar her gün yaklaşık dört dakika önce doğuyor" dedi.

Kaynak: Sciencealert

Haber Ara