Dolar

32,5277

Euro

34,9465

Altın

2.440,09

Bist

9.716,77

Dünyada 73 bin tank var ama, en iyileri hangileri?

“En çok tanka sahip ülkeler sıralamasında Rusya ilk sırada gelirken, ikinci sırada ABD var, üçüncü sırayı da Çin alıyor. Alman Leopard II tankları ise, dünyanın en modern savaş araçlarından biri olarak kabul ediliyor.”

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-20 08:00:03

Dünyada 73 bin tank var ama, en iyileri hangileri?

İngiliz askeri danışmanı ve yorumcusu Nicholas Drummond, dünyada 73 bin tank olduğunu söyledi.

Drummond, “Bunlardan 24 bini muhtemel rakiplere ait, 20 bini depoda ve son on yılda en az 10 bin tanesi modernize edildi” diye tweet attı.

Bu sayılar, çok şeyler söyleyebilir. Rusya'nın 12.950 tankı var ve bu nedenle zırhlı araç sayısında dünyada ilk sırada yer alması şaşırtıcı değil.

İki numaralı tank gücü ABD ve 6.333 tankı var. Üçüncü sırada ise 5.800 tankla Çin var.

Ancak listeden aşağıya inerseniz, miktarın karadaki askeri gücün kesin bir ölçüsü olmadığı anlaşılacaktır.

Evet, Almanya cephaneliğinde sadece 236 tank var. Ancak bu, Alman ordusunun, 334 tankı olan Lübnan ordusundan daha aşağı olduğu anlamına gelmez; çünkü Alman Leopard II tankları dünyanın en modern savaş araçlarından biri olarak kabul edilir. Ve Lübnan'ın elinde bulunan M-60, M-48 ve T-55 tankları ise, modası geçmiş.

Şimdi potansiyel rakiplere bakalım. Arjantin'in 231 tankı var ve kağıt üzerinde 227 tankı ile İngiltere'den daha önemli bir zırhlı aracı var.
Ancak iki ülke arasında bir çatışma olması durumunda, İngiliz tanklarının Arjantin düşmanına üstün gelmesi muhtemel.

Bununla birlikte, İngiliz Challenger-2 araçlarının dünyanın en modern tankları olduğunu söylenemez. 2000'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, zırhlı araçlarının modernizasyonuna büyük yatırım yaptılar; ancak İngiltere, 1990'lardan kalma eski filosunu güncenlenmeyi düşünmedi bile.

2017'de İngilizler, Challengers-2'lerine yeni bir kentsel kamuflaj planı uyguladılar; ancak bu tankın eski silahlarına ve moturlarına uymuyor. İngiliz Savunma Bakanlığı, 2021'de Challenger'ın ilk büyük modernizasyonunu gerçekleştirmeyi planlanıyor.

Ancak tüm eksiklere rağmen, Challenger-2 çok etkili bir tanktır. Ve daha da önemlisi, İngiliz silahlı kuvvetleri bu gün tanklarını ülkeden çok uzakta kullanıyorlar.

Ekim 2018'de, sekiz Challengers-2'yi içeren 180 zırhlı aracı olan 5.500 İngiliz askeri, kombine silah tatbikatlarına katılmak için Umman'a transfer edildi. 2014 yılında, son on yılda en büyük İngiliz askeri tatbikatlarında yer aldığı Polonya'ya 48 Challengers alayı gönderdi.

2016 yılında, Koliforniya merkezli Rand analitik merkezi, İngiliz Ordusu'nun “birçok özelliği bilinmemekle birlikte, zaman sınırlaması olmadan bir tank tugayı konuşlayabildiği” sonucuna vardı.

Batı ordularında, bir tank tugayında 100 veya daha fazla tank bulunabilir.

Şimdi Arjantin ordusuna bakalım. 1982'deki Falkland Savaşı sırasında, İngiliz kuvvetleri açık okyanusta binlerce mil yol kat etti, ardından savaşa girdiler ve Arjantin askerlerini yendiler. Bu savaş sırasında Arjantin ordusu, yerel üretim ‘Agrentino Mediano' tanklarına geçerek tank tugaylarını yeniden donattı.

Bugün iki ekip halinde hizmet veren bu tanklardan yaklaşık 200 tane var ve hiç savaşa girmediler. Falkland Savaşı'ından bu yana kırk yıl geçti; ancak Arjantin ağır ekipmanı uzun mesafelerde taşımak ve uzun süre kullanmak için nakliye ve lojistik yeteneklere sahip değil. Arjantin La Nacion gazetesi 2016'da “Ülkemiz tam donanımlı ve savaşa hazır personeli ile Falkland Adaları'na bile ulaşamıyor” dedi.

Ancak, Arjantin ve İngiliz tanklarının bir şekilde savaşta birleştiğini düşünelim. Argentino Mediano sadece 30 ton, Challenger-2'nin ağırlığı ise 62 tondur. Arjantin tankı 105 mm'lik bir topla donatılmıştır. Challenger-2'de 120 mm'lik bir top var. Doğrudan bir çarpışmada, Argentino Mediano tugayının Challengers-2 tugayına ciddi bir tehdit oluşturma olasılığı düşüktür.

İngiltere savunma dergisi UK Defense Journal'a göre, Challenger-2 zırhı “dünyanın en iyilerinden biri” dir. Arjantin tankının Challenger-2'yi ön zırhta doğrudan bir vuruşla devre dışı bırakıp bırakmayacağı belli değil. Ancak, kümülatif mühimmat kullanan 120 mm'lik bir topun doğrudan vurulmasıyla, Arjantin'in orta tankının imha edilmesi muhtemeldir.

Yani, tek başına miktar tüm hikayeden uzaktır. Daha fazla tankı olan bir ordu, her zaman daha güçlü bir ordudan daha çok uzaktır.

Kaynak: http://www.globalwarnews.ru

Çeviri: Feyza Akyıl

 

 

 

 

 

Haber Ara