Tunus parlamentosunda 69 milletvekiliyle birinci parti konumundaki Nahda Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu mahkeme kararının "uluslararası normları ve insan haklarına ilişkin tüm anlaşmaları ihlal ettiği" belirtildi.
Mısır makamlarına idam kararlarını bozma çağrısı yapılan açıklama ayrıca, "Kardeş Mısır halkı da intikam, nefret ve öfkeyi miras bırakmak yerine, uzlaşı, merhamet, barış ve ortak aklın sesine ihtiyaç duymaktadır." ifadelerine yer verildi.
Mecliste üç milletvekili bulunan Demokratik Hareket de Mısır'daki idam kararlarını kınarken, uluslararası insan hakları kurum ve kuruluşlarına bu karardan dönmesi için Kahire'ye baskı yapma çağrısında bulundu.
Ulusal İnşa Partisi ise yazılı açıklamasında, idam kararlarını eleştirerek, uluslararası camiadan "söz konusu adaletsizliğin devamını önlemek adına" sorumluluk almasını talep etti.
75 sanık hakkında idam kararı
Mısır'da mahkeme 8 Eylül'de, Rabia Meydanı'nın boşaltılması olayları davasında yargılanan, aralarında Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda 2013'teki kanlı baskında şehit edilen 17 yaşındaki Esma'nın babası İhvan yöneticilerinden Muhammed el-Biltaci'nin de bulunduğu 75 kişi hakkında idam kararı vermişti. Mahkemenin kararına temyiz yolunun açık olduğu belirtilmişti.
Mısır'da demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevden alınmasının ardından Rabia Meydanı'nda başlatılan başlayan eylemler 14 Ağustos 2013 tarihine kadar sürmüştü.
Güvenlik güçleri, 14 Ağustos günü sabahın erken saatlerinde meydana kanlı bir şekilde müdahale etmiş, olaylarda resmi verilere göre 8'i polis 632 kişi hayatını kaybetmişti.
Olaylarla ilgili İhvan yöneticileri başta olmak üzere ülkedeki önemli isimlerin de aralarında bulunduğu 300'ü tutuklu 739 sanık yargılanıyor.