Tayland haber sitesi The Nation'ın, İçişleri Bakanlığı ile Çocuk ve Gençlik Dairesine dayandırdığı haberinde, çocuklardan Pornçai Kamluang ve Adul Sam-on ile antrenörleri Ekapol Çanthawong'un devletsiz olduğu belirtildi.
VATANDAŞLIK VERİLEBİLİR
Mağaradan kurtarılan 2 çocuk ve antrenörlerine 6 ay içinde vatandaşlık verilebileceği ve yetkililerin bu sürece yardım edeceği kaydedildi.
TAYLAND'DAKİ VATANDAŞLIK SORUNU
Tayland'daki yaklaşık 500 bin devletsiz kişiden büyük bölümünün, ulusal sınırların değiştiği veya vatandaşlık prosedürlerine sınırlı erişimin bulunduğu ücra bölgelerden geldiği ifade ediliyor. Vatandaşlık alma sürecinde kişinin Taylandlı bir ailenin çocuğu olduğunu kanıtlaması gerekiyor.
NELER OLMUŞTU?
11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran'da Tham Luang Nang Non Mağarası'na yaptıkları gezide mağara girişinin sularla kapanmasının ardından mahsur kalmıştı.
Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle hemen dışarı çıkarılamamıştı. 5 gün süren bekleyişin ardından kurtarma operasyonu başlamış, ilk gün 4, ikinci gün 4 ve üçüncü gün ise 4 çocuk ve antrenör mağaradan çıkarılmıştı.
25 YAŞINDAKİ ANTRENÖRE HEM TEPKİ HEM TEBRİK VAR
Antrenör Ekapol Çanthawong'un Wat Phra That Doi Wao Tapınağı'nda uzun yıllar geçirdiği ve buradan rahip olarak ayrıldığı belirtilirken; çocukları mağaraya soktuğu için tepki topladı. Birçok Taylandlının eleştirdiği antrenör bir o kadar vatandaş tarafından ise kahraman olarak nitelendiriliyor. Bunun sebebi Çanthawong'un mağarada geçirilen süre boyunca çocukların moralini yüksek tutması. Bunu yapabilmesinin önemli sebeplerinden birinin tapınakta edindiği tecrübe olduğu söyleniyor.
Ekapol Chantapong (solda), Wild Boars genç futbol takımının başantrenörü Nopparat Kantawong ile birlikte (sağda)
DALGIÇLAR KAHRAMAN İLAN EDİLDİ
Öte yandan Taylandlı dalgıçlar ile çocukları kurtarmak için bölgeye giden İngiliz dalgıçlar kahraman ilan edildi. İngiliz dalgıçlar ülkelerine döndüklerinde havalimanında coşkuyla karşılandı. Bir dalgıç, "Biz kahraman değiliz, yalnızca çok dikkatle çalıştık" dedi.
BİR DALGIÇ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Çocukları kurtarma operasyonu sırasında, yardım götüren eski Taylandlı profesyonel dalgıç Saman Gunan'ın oksijen tüpü bitmiş, mağara içinde hayatını kaybetmişti.
ÇOCUKLARA YARDIM EDEN DOKTORLARDAN BİRİ BABASININ VEFATINDA YANINDA OLAMAMIŞTI
Öte yandan, içeride mahsur kalan çocukların sağlık kontrollerini yapan ve mağaradan çıkan son kişi olan Avustralyalı doktor Richard Harris, babası vefat ettiği sırada ülkesinde olamamıştı.
'MAĞARA' FİLM OLUYOR
Tayland'da yaşayan ABD merkezli Pure Flix Entertainment adlı film şirketinin ortaklarından Michael Scott olayın çok dokunaklı olduğunu belirterek, film için senaryo üzerinde çalışacaklarını söyledi.
Yapım şirketinin kurtarma çalışmalarını yakından takip ettiği, süreçte yer alan herkesi dinlediği ve bu bilgileri film için kullanacağı ifade edildi.
MÜZE OLARAK HİZMET VERECEK
Ayrıca mağaranın müze haline getirileceği ve ziyaretçilere açılacağı bilgisi de verildi.