TIMETURK | ÇEVİRİ
Soğuk Savaş'ın bitmesinden otuz yıl sonra dünya nükleer silahlar arasında yüzüyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne göre Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'den oluşan “Nükleer Kulüp” yaklaşık 15.850 nükleer silah barındırıyor.
YÜZDE DOKSANI AMERİKA VE RUSYA'DA
Bu silahlardan 1800'ünün ise yüksek operasyonel alarm durumu için saklandığı belirtiliyor. Rusya ve Amerika'nın silahlarının ise toplamda dünya çapındaki nükleer silahların yüzde 90'nını oluşturduğu ifade ediliyor.
Ancak son yıllarda nükleer silah sayısının azalmasında modernizasyon çabalarının etkili olduğu öne sürülüyor. Bu silahlardan vazgeçme belirtisi göstermeyen Amerika ve Rusya enstitüye göre bunları modernize ediyor.
Rusya ve Amerika'nın ise Şubat 2011'de başlatılan, “Stratejik Saldır Silahlarının Gelecekte Azaltılması ve Sınırlandırılmasına Dair Önlemler Anlaşması” üzerinde halen anlaştıkları aktarıldı.
NÜKLEER SİLAH RUHSATLI BEŞ ÜLKE
Dünyada, Amerika, Çin, Fransa, Rusya ve İngiltere'nin 1968 Uluslararası Nükleer Silahların Yaygınlaşmasını Önleme Anlaşması gereği yasal olarak nükleer silahlara sahip olan devletler olarak biliniyor.
Amerika nükleer gücünü modernleştirmek için yaptığı büyük yatırımların dünyaya tehdit oluşturmak için tasarlanmadığını öne sürüyor, aksine diğerlerini nükleer güç kullanmaktan caydırmak amacıyla kendi kabiliyetini güçlendirmek istediğini savunuyor.