Dolar

34,9537

Euro

36,5906

Altın

3.022,91

Bist

10.058,63

İsmail Heniyye: ABD ilk kez darbe yedi

Hamas’ın 30’ncu kuruluş yıldönümü etkinliğinde konuşan İsmail Heniyye, kudüs konusunda yaşananları hatırlatarak “Washington modern çağda ilk defa darbe yedi ve siyasi açıdan izole edildi!” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-15 08:04:02

İsmail Heniyye: ABD ilk kez darbe yedi

Donald Trump'ın uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler (BM) kararını çiğneyerek Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Kudüs'ü ‘Filistin'in işgal edilmiş başkenti' olarak tanıması tarihi bir durum olarak nitelendiriliyor.

Hamas'ın 30'ncu kuruluş yıldönümü adına Gazze'de düzenlenen dev etkinlikte konuşan örgütün Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, “Amerika, modern çağda ilk defa darbe yiyip siyasi açıdan izole edildi!” dedi. Gazze'de toplanan yüz binlerce Filistinliye seslenen Heniyye, Trump'ın Kudüs kararını İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu'na benzetti ve “Washington'u vazgeçmeye zorlayacağız” dedi.

20171214_2_27516187_28852679_Web

‘KUDÜS'Ü SATMAYIZ'

Star'ın haberine göre İsrail-ABD projesinin önüne geçmek için bölgede güçlü ittifaklar kurmaya başladıkların belirten Heniyye, İİT kararı sonrası Washnigton'ın bölgede yalnız kaldığına işaret ederek “Bu, İslam dünyasının başarısıdır” diye konuştu. Suudi Arabistan ve Mısır'ın darbeci Sisi yönetiminin arabuluculuğuyla geliştirilen sözde Filistin-İsrail barış anlaşmasını işgalcilerin ve Trump'ın gözüne sokacaklarını kaydeden Heniyye, “Kudüs'ü satmayacağız, geri dönüş hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, İsrail'i tanımayacağız” ifadelerini kullandı. İİT'nin Kudüs kararı Arap dünyasını da harekete geçirdi. Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Nasır es-Sabah, ülkesinin Filistin'de büyükelçilik açmak için çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.

20171214_2_27516187_28852689_Web

‘TRUMP'A YETİŞMEZ'

Washington'ın cesaretini yitirdiğini gösteren bir başka adım da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan geldi. Tillerson, ülkesinin İsrail Büyükelçiliği›nin Kudüs'e taşımasının en az 3 yıl süreceğini söyledi ve uygulamanın Trump'ın başkanlığından sonra hayata geçebileceğini belirtti. Öte yandan, ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert de önceki gece basın toplantısında İİT'nin kararına ilişkin sorulara sorularına yanıt vermekten kaçındı. Trump'ın sadece coğrafi bir karar aldığını savunan Nauert, “Sadece binaların yeri değişiyor, statü değil” dedi.

20171214_2_27516187_28852690_Web

İSRAİL'İN MÜTTEFİKİ KÖRFEZ ÜLKELERİ

Kudüs kararı sonrası yalnızlığa itilen ABD ve İsrail'in Ortadoğu'daki planlarını uygulamaya koymak için elinde sadece Suudi Arabistan ile ittifak formülü kaldı. İran karşıtlığı üzerinden ortaklık kuran Tel Aviv ve Riyad, Filistin meselesinde de ürkek yakınlaşmasını sürdürdü. Suudi Elaf gazetesinde Mehdi Mecid Abdullah ve İsrail Ordusu Sözcüsü Avihai Adrai imzasıyla yayımlanan analizde Hamas, ‘İran'ın kullandığı bir savaş tüfeği' olarak nitelendirildi.

20171214_2_27513301_28847426_Web

Aynı gazeteye röportaj veren İsrail'in İstihbarat Bakanı Yisrael Katz da yanlarına çekmek istedikleri Arap ülkelerine Körfez'i Hayfa'ya bağlayacak demiryolu projesi yapacaklarının müjdesini verdi. Öte yandan, Abu Dabi Veliaht Prensi Zayid El Nahyan, Riyad'a gelerek bölgedeki müttefiki Suudi Veliaht Prensi Bin Selman ile bir araya geldi. Filistin'e dayatılan teslim anlaşmasının mimarlarının Trump'ın Kudüs kararlarını değerlendirdiği bildirildi.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara