Haberlere göre bu oran ise yalnızca bir küveti dolduracak kadar bir su anlamına geliyor.
Ülkenin ikinci büyük kenti Cape Town'da barajların doluluk oranı yüzde 26'lara kadar indi.
Nisan ayının ortalarında muslukların tamamen kuruyacağı tahmin ediliyor.
Klimatolog Simon Gear, tehlikeyle ilgili ikazlara rağmen bölge sakinlerinin yeterince çabalamadığı görüşünde. Gear, ancak ekonomik yaptırımların işe yarayabileceğini şu ifadelerle savunuyor:
"Cape Town'da hayal kırıklığı yaşandı. Halk uyarılara, umulduğu kadar uymadı. Bu nedenle alınan önlemler giderek daha da katılaştı. Su tüketimi günde 50 litrenin altında indirildi. Şu bir gerçek ki, eğer insanların davranışlarını değiştirmek istiyorsanız ceplerini hedef almalısınız. Su fiyatlarının aşırı zamlanması kadar başka hiç bir şey halkın tutumunu değiştirmeyecektir."
Kuraklığın pençesindeki bölgelerin en erken haziran ayında yağış alması bekleniyor. Uzmanlara göre Cape Town, dünyada iklim değişikliğinin etkilerini gören ilk büyük kent olacak.
TURİZM ETKİLENEBİLİR
Kuraklığın turizmi de olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. Ziyaretçilerinden suyu idareli kullanmalarını isteyen otellerde rezervasyon iptalleri başlamış durumda. Ülke ekonomisinin yüzde 9'unu oluşturan turizmin geçen yılki getirisi 35 milyar dolar civarındaydı.