Fransız Dışişleri'nin açıklamasında, "Fransa, Türkiye'nin Afrin'deki müdahalesiyle ilgili endişelerini bir kez daha hatırlatıyor. Bu müdahale, Türkiye'nin kendi güvenliğiyle ilgili meşru çekinceleri nedeniyle haklı gösterilebilse de, Suriye halkının insani durumunu kötüleştirmemelidir" ifadelerine yer verildi.
'Bilinçli olarak sivilleri, sağlık merkezlerini ve personelini hedef alan saldırıların' uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu savunan bakanlık, Fransa'nın desteklediği BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK)2286 sayılı kararının çatışmalar sırasında sağlık kuruluşlarının ve personelinin korunmasını talep ettiğini anımsattı.
Fransız Dışişleri, mevcut durumun düzeltilmesi için partner ülkeler arasında yakın koordinasyon çağrısında da bulundu.
MACRON DA AYNI ŞEYİ SÖYLEMİŞTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Le Figaro gazetesine verdiği röportajda Türkiye'yi Afrin operasyonu konusunda uyarmış, "Eğer bu operasyon Türkiye sınırına yönelik potansiyel tehditlerle mücadeleden saparak bir işgal operasyonuna dönüşürse bu bizim için gerçek bir soruna dönüşür. Afrin operasyonu hem Avrupalılar hem de daha geniş olarak müttefikler arasında tartışmaları ve karar vermeyi gerektiriyor" demişti.
Başbakan Binali Yıldırım da Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Macron'a cevap verdi. Yıldırım, "Onun düşüncesi sakat" diyerek cevap vermişti.
Macron'un çıkışı ve Fransa'nın tutumu, bugün DIşişleri Bakanı Çavuşoğlu'na da soruldu. Çavuşoğlu şunları söyledi: Afrin'le ilgili Fransa ya da başka bir ülke bize ders vermez. Bu Avrupalıların şöyle bir ikiyüzlülüğü var. Yüzünüze karşı haklısınız diyorlar, arkanızdan açıklama yapıyorlar. Biz Fransa değiliz, Cezayir'i işgal edelim. Hatırlatma da bulunmalarını bile hakaret sayarız. Bu bir işgal değildir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde destekliyoruz. Suriye'nin topraklarını teröristlerden temizlemeye yöneliktir