Başbakan Conte, başkent Roma'daki Başbakanlık Sarayı'nda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.
İtalyan ANSA ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 2 saat süren görüşmede Conte, Tusk'a "İtalya'nın diğer Avrupa ülkelerinden ikincil göçmen akışını kabul etmesinin düşünülemez olduğunu" söyledi.
İtalya'nın göç akışına en fazla maruz kalan ülke olduğunu vurgulayan Conte, "İtalya'nın ikinci bir ülkeye gitmiş göçmenleri geri almasının düşünülemeyeceğini" dile getirdi.
Conte, sosyal medyadaki Twitter hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda da "Bugün AB Konseyi Başkanı Tusk ile son derece yararlı bir toplantı gerçekleştirdik. Kendisine Brüksel'de AB zirvesi öncesinde yapılacak mini zirvede İtalya'nın tek başına mücadele ettiği 'birincil göç akışları' krizinin çözülmeden 'ikincil göç akışlarını' konuşmayacağımı ilettim" ifadesine yer verdi.
Dublin Sözleşmesi uyarınca sığınmacının iltica başvurusunu Avrupa Birliği'ne (AB) giriş yaptığı ilk ülkede yapması gerekiyor.
Eğer sığınmacı başka bir AB ülkesine giderse o ülke, sığınmacının haklarını ihlal etmeden kişiyi AB'ye ilk giriş yaptığı ülkeye gönderme hakkına sahip bulunuyor.
İKİNCİL GÖÇMEN AKIŞI NEDİR?
"İkincil göçmen akışı" kavramıyla başka bir AB ülkesine giden sığınmacıların İtalya'ya geri gönderilmesi kastediliyor.
AB ülkelerinin liderlerini Belçika'nın başkenti Brüksel'de 28-29 Haziran'da bir araya getirecek zirve öncesinde 24 Haziran Pazar günü sığınmacı konusunu görüşmek üzere "mini zirve" düzenlenecek. Mini zirveye İtalya, Fransa, Almanya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya ve Malta'nın katılması bekleniyor.