Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizin ardından Avrupa Birliği'nin şahin kanadından gelen Moskova'ya yaptırım baskısının 'Birlikteki bölünme' nedeniyle karşılıksız kalacağı öne sürüldü. Diplomatik kaynaklar Rusya'ya yönelik olası yaptırımların hemen hayata geçirilmesinin zor olduğunu açıkladı.
Rusya'nın Ukrayna'ya ait gemilere müdahalesini kabul edilemez olarak nitelendiren ve Birlik üyesi 28 ülke adına açıklamada bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini, iki ülke arasında tırmanan gerginliğin kaygı verici olduğunu söyledi. Açıklamasında Rusya'ya yönelik herhangi bir yaptırımdan bahsetmeyen Mogherini, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve en uygun şekilde tavır alacaklarını vurguladı.
Ekonomik yaptırım ihtimali düşük AB gerginliğin düşürülmesine odaklanıyor
Almanya ve Fransa dengeyi bulmaya yönelik, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve Kıbrıs gibi ülkeler ise Moskova'ya karşı daha yumuşak bir duruş sergiliyor. Yaptırımlara karşı çıkan söz konusu ülkeler, Rusya'ya yönelik herhangi bir yaptırımın AB'nin Ukrayna'daki işlerini zorlaştırma riskini hesaba katıyor.
Yeni yaptırımlara çok hızlı bir şekilde geçilmeyeceğini belirten diplomatik bir kaynak bunun daha sonra yeniden değerlendirilebileceğini ancak şuan için temeli uyum olan AB'nin, gerginliğin azaltılması üzerine odaklandığını kaydetti.
AB'nin yeni yaptırımlar konusunda aceleci davranacağından emin olmadığını kaydeden bir başka kaynak ise son zamanlarda krizin muhatabı ülkeler ile çok fazla temasın olduğunu ve bu temaslar sonucunda oluşacak yeni durumun beklenmesi gerektiğini söyledi.
Ukrayna ile yaşanan son gerilimin Moskova'ya karşı ılımlı AB içindeki güvercin kanadının elini zayıflattığını belirten kaynaklar, yeni bir ekonomik yaptırım ihtimali zayıf olsa bile bazı askeri yetkililerin yaptırım listesine dahil edilebileceği kaydedildi.
Birlik ilk kez Moskova'ya 2014'de Kırım'ın ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylar nedeniyle ekonomik yaptırım uygulanmasına karar vermişti. AB liderlerinin Aralık ayında Brüksel'de gerçekleştirecekleri zirvede Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımları bir yıl daha uzatması bekleniyor.
Bir diğer AB kaynağı ise olası yeni yaptırımları tartışmak için neler olduğu konusunda daha net bir tabloya sahip olunması gerektiğini belirterek Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun bu krizden kazançlı çıkabileceğini kaydetti.
AB daha önce yaptığı açıklamada Rusya'nın el koyduğu gemileri ve tutukladığı gemicileri serbest bırakmasını istemiş gemilerin deniz ulaşımına izin verilmesi çağrısında bulunmuştu.