Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

Dünya Yetimler Günü

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-21 15:26:34

Dünya Yetimler Günü

Çocuklar donmamış beton gibidir, üzerlerine ne düşse iz bırakır. (Haim Jinott)

Bir çocuğun küçüklüğünde aldığı ilk intibalar, bütün ömrünce devam eder. (Heinrich Schlimann)

9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Gine'nin başkenti Conakry'de düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi 40. Oturumunda İHH'nın teklifini görüşen İİT, her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam âleminde Dünya Yetimler Günü olarak idrak edilmesini karara bağlamıştı.

İİT, bu kararını bünyesinde bulunan bütün sivil toplum kuruluşlarına ve hayır kuruluşlarına iletmiş, onlara Dünya Yetimler Günü'nde uluslararası kamuoyunu yetim gerçeği konusunda bilinçlendirmek üzere harekete geçmeleri ve bugün de yetimlere yönelik her türlü sosyal projeyi başlatmaları çağrısında bulunmuştu.

Özellikle İslam coğrafyalarında sahipsiz ve bakıma muhtaç çocukları, ramazan ayının 15'inde Dünya Yetimler Günü vesilesiyle hatırlamış olacağız.

Bugün dünya üzerindeki 400 milyon çocuk anne veya babasını yahut her ikisini de kaybetmiş, 200 milyon yetim sokaklarda yaşıyorken, her gün 10 bin çocuk savaş, doğal afet ve hastalık gibi nedenlerle yetim kalmaktadır.

Dünya üzerinde her 24 saatte 6 bin çocuk organ mafyaları tarafından kaçırılıp satılıyor. Bu rakam yılda 2.5 milyon gibi ürkütücü boyutlardadır.

Savaş, işgal, afet, yoksulluk ve hastalıklar nedeniyle ailelerini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin çoğu maalesef İslam coğrafyası üzerinde bulunuyor.

İnsan kaçakçılığı, çocuk askerliği, çocuk işçiliği, organ mafyası, madde bağımlılığı, suç örgütleri, fuhuş ve dilenci şebekeleri bu korumasız çocukların karşılaşabileceği tehditlerden bazılarıdır.

Misyoner kuruluşlar ise sahipsiz kalan milyonlarca yetim çocuğa Müslüman ülkelerde bile ulaşıp onları kendi kültürleri ve inançlarından koparıp Batı'ya, ayrı bir dünyaya götürmektedir.

STK'lar, vakıf, dernek ve devlet kurumları olarak hedefimiz, büyüyüp kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar yetimlere daima destek olmak; barınmadan sağlığa, eğitimden gıdaya her türlü ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır.

Kimsesiz çocuklar kendi topraklarında, kültürlerinden kopmadan, yakınlarının yanında kimseye muhtaç olmadan yaşamalılar.

Ebeveynlerini kaybetmiş ve akrabaları yanında yaşamaları mümkün olmayan yetimler için kendilerini aile ortamında hissedebilecekleri yetimhaneler inşa etmek zorundayız.

Dünyada sadece 2014 yılında 14 trilyon dolarlık silahlanma ve savunma harcaması yapılmış.

Bu; yeni savaşlar, katliamlar ve yetim çocuklar demektir.

Irak, Libya, Filistin, Yemen, Afganistan ve Suriye gibi çatışma bölgelerinde ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Afrika'da milyonlarca çocuk yetim ve sahipsiz.

Suriye'de 650 bin, Irak'ta ise 5 milyon yetimin olduğu tahmin ediliyor. 

Yetimlere gücümüz ve imkanlarımız ölçüsünde yakınımızdan başlayarak ellerinden tutalım. 

Haber Ara