Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

Dünya Yahudi Kongresi'nden çözüm çağrısı

Dünya Yahudi Kongresi Filistin-İsrail meselesinde 'İki devletli' çözüm çağrısında bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 05:18:37

Dünya Yahudi Kongresi'nden çözüm çağrısı

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümün "olmazsa olmaz" olduğunu söyledi. Lauder,  "İki devletli çözüm olmazsa olmayacağı açık" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder, dünya gündeminde öne çıkan konuları, Roma'daki Yabancı Gazeteciler Derneği'nde değerlendirdi.

İsrail ve Filistin arasındaki soruna değinen Lauder, "İki devletli çözüm olmazsa olmayacağı açık" derken, hem Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ayrı ayrı görüştüğünü ve her ikisine de ön şartsız bu müzakerelere varmanın gerekliliğinden bahsettiğini ifade etti.

İki tarafın da tekrardan acil bir şekilde barış için masaya oturması gerektiğini ifade eden Lauder, "Umarım, müzakereler başlar ve başlamalı da. İki taraf da sorunları gayet iyi biliyor. Eğer bir masanın etrafında otururlarsa her bir soruna çözüm bulabilirler" dedi.

Lauder, İsrail ile Filistin arasındaki çözümde sadece Kudüs'ün durumuna yönelik bir öngörüde bulunamadığını ve bunun en zor konu olduğunu söyledi.

Başkan Lauder, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kısa süre önce "İkinci Dünya Savaşı öncesinde Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler'e Yahudileri öldürmesi tavsiyesinin dönemin Kudüs Müftüsü Hüseyni'nin verdiği" iddiasına yönelik ısrarlı sorular karşısında, "Bu konuda bir yorum yapmayacağım. Bu konuyu kendisiyle (Netanyahu) henüz görüşmedim ama kendisinin Almanya ziyaretinin başarılı geçtiğini söyleyebilirim" yanıtını verdi.

Avrupa'yı sarsan sığınmacı krizine de değinen Lauder, Suriye'ye komşu ülkelerin bu krizden fazlasıyla etkilendiği ancak İsrail'in bu durumdan etkilenmediği yönündeki soru karşısında, "Onlar, İsrail'den daha çok Avrupa'yı istiyorlar. Almanya'ya, İsveç'e varmak istiyorlar. Orta Doğu'da, İsrail, Hristiyan nüfusun geliştiği tek yer" dedi.

Ronald S. Lauder, pek çok liderin anti-semitik olmadıklarını ancak İsrail devleti karşıtı olduklarını söylediğini Papa'ya hatırlattığını, bunun üzerine Papa Franciscus'un kendisine, "Yahudilere saldırı anti-semitizmdir. İsrail devletine de saldırı anti-semitizmdir" dediğini söyledi. Bunu fazlasıyla önemsediğini dile getiren Lauder, "Anti-semitik değiliz, İsrail'e karşıyız diyenlere şunu söylüyorum, İsrailliler kim? Marslılar mı" dedi.

Öte yandan, bugün Papa Franciscus, Ronald S. Lauder'in de aralarında olduğu pek çok farklı ülke ve dinden temsilciyi Vatikan'da konuk etti. Vatikan'ın Hristiyanlık dışındaki dinlere açılımını sağlayan II. Vatikan Konsili deklerasyonu, Nostra Aetate'nin 50. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen törende konuşan Papa, hangi dinden gelirse gelsin aşırıcılığa karşı çıktığını belirtti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara