Dolar

32,5825

Euro

34,7950

Altın

2.511,68

Bist

9.693,46

Dünya KOAH Günü

Samsun'da, Dünya KOAH Günü dolayısıyla bir hastanede vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-14 13:37:17

Dünya KOAH Günü
Samsun'da, Dünya KOAH Günü dolayısıyla bir hastanede vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili farkındalık oluşturmak, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Meydan ve Çiftlik Şubelerinde kurulan stantlarda görevliler tarafından vatandaşlara broşürler verildi.

Bilgilendirici afişlerin de asıldığı Meydan ve Çiftlik Şubelerinde "Hayat sizden uzaklaşmasın" sloganı ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna vurgu yapıldı. Hastalıkla ilgili olarak daha detaylı bilgi almak isteyenler ise ilgili uzman doktorlara yönlendirildi.

KOAH'ın başlıca belirtilerinin, öksürük, hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve yorgunluğu olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden bölümün uzman doktorları şu bilgileri verdiler: "Akciğer solunumu gerçekleştirmemize yarayan organlarımızdır. KOAH, bir akciğer hastalığıdır. Bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin zarar görmesi sonucu hava akımında kısıtlanma ile seyreden bir hastalıktır. KOAH hastalığının başlıca belirtileri; öksürük, hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve yorgunluktur. Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Hastalar genellikle bu şikâyetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH'ın erken habercisi olabilir. KOAH hastalığının ana nedeni sigara kullanımıdır. Katı yakıtlar ile ısınma ve pişirme sonucu açığa çıkan zararlı gazlarda ana nedenlerden sayılabilir. Bu nedenle, hastalığın en önemli tedavisi sigaraya hiç başlanmamak veya başlanmışsa bırakılmak, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve en önemlisi de mutlaka bir uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir."

Haber Ara