Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Dünya Kız Çocukları Günü kutlanıyor

Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş mesaj yayınladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-11 11:10:19

Dünya Kız Çocukları Günü kutlanıyor

Dünya Kız Çocukları Günü 11 Ekim'de tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2012'den bu yana kutlanan "Dünya Kız Çocukları Günü" kız çocuklarının ihtiyaç ve zorluklarına dikkat çekmeyi, kız çocuklarını güçlendirmeyi ve insan haklarını korumayı amaçlıyor.

CEMİL İLBAŞ: DÜNYA KIZ ÇOCUKLAR GÜNÜ'NÜ KUTLUYORUM

 Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş, Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında şunları söyledi:

"193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, 2012 yılından itibaren 11 Ekim'in "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak kabul edilmesine ilişkin Türkiye, Kanada ve Peru tarafından hazırlanan karar tasarısı bütün ülkelerin onayıyla kabul edildi. Kız çocuklarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek, eğitimden etkin biçimde faydalanmalarını sağlamak, zorla evlendirilmesinin önüne geçilmesi için çalışmalar yapmaktayız"

Kız çocuklarına verilecek kaliteli eğitimin ayrımcılık ve şiddetin önlenmesine yardımcı olacağını belirten İlbaş, bu sayede kız çocuklarının, insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanabileceğini vurguladı.

İlbaş, bugünün kız çocuklarının yarının anneleri olduğunu anımsatarak şunları ifade etti:

"Ülkelerin geleceği olan çocuklarımızın özellikle de kız çocuklarımızın desteklenmesi, güçlendirilmesi ve onlara yatırım yapılması son derece önemlidir. Bu amaçla yola çıkılarak yapılacak her yatırım özellikle kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddet sarmalının kırılması için atılmış önemli bir adım olacaktır. Kurum olarak devlet korumasındaki çocukların ve gençlerin en iyi şekilde yetiştirilmesinin ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz. Kız çocuklarımızın insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmaları için herkesin üzerine düşen vazifeyi en etkili şekilde yerine getireceğini umuyor ve "11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü"nü kutluyorum"

KIZ ÇOCUKLARI DAHA AZ BESLENME PROBLEMİ YAŞIYOR

19 Aralık 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kongresi 11 Ekim'i dünya genelinde kız çocuklarının hakları ve yaşadıkları zorlukları konusunda farkındalık yaratmak için aldığı bir kararla Dünya Kız Çocukları Günü ilan etmişti.

Son 15 yılda küresel toplumun kız çocuklarının erken çocukluk dönemlerindeki hayatlarını iyileştirme konusunda ciddi adımlar attığını söyleyen Birleşmiş Milletler, 2015'te 10 yaşından küçük kız çocuklarının ilkokula kayıt olmaları, önemli aşıları olmalarında artış olduğunu belirtti. Ayrıca kız çocukları geçmiş nesillere göre daha az sağlık ve beslenme problemi yaşadığı bildirildi. Bunun yanında kızların 10 yaşından sonraki ikinci 10 yıllık yaşam dönemlerinde karşılaştıkları zorluklar hakkında yeterli yatırım olmadığına dikkat çekildi.

KIZLARI GÜÇLENDİRELİM

UNESCO Genel Direktörü Irına Bokova Uluslararası Kız Çocukları Günü'nde “Kızları güçlendirelim” mesajı verdi. Bokova konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Uluslararası Kız Çocukları Günü bu yıl dünyanın zorla yerinden olma, iklim değişikliği ve şiddet içeren aşırıcılık gibi sorunlar yaşadığı bir döneme denk geldi. Silahlı çatışma olsun, doğal afet olsun kadınlar ve kız çocukları her zaman insani krizlerden en fazla etkilenen kesim oluyor. Savaş, yoksulluk, işkence ve doğal felaketlerden kaçan sığınmacıların yüzde 75'inden fazlası kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor. Ayrıca bu kadınlar ve kız çocukları mülteci kamplarında cinsel tacizlere de uğrayabiliyor” dedi.

Haber Ara