Dolar

32,5751

Euro

34,9846

Altın

2.422,75

Bist

9.722,09

Dünya gerçek 'rengini ortaya çıkardı'

Türklerde tanrı rengi, gök mavisiydi ve “Gök Tanrı” olarak kutsaldı. Ayrıca göçebe Türk Kültüründe, kutsal sayılan Dört Yön’ün de belirli renkleri vardı. Çin'de bile mavi, ülkenin geleneksel iyi şans rengi ve Komünist Parti'nin ana rengi olan kırmızıyı geçerek ilk sıraya oturdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-12 16:33:04

Dünya gerçek 'rengini ortaya çıkardı'

Global anlamda yapılan araştırmalarda en sevilen renklerde başı mavi çekerken tercihler kültürel çeşitlilik ve ulusların karakterine göre farklılık gösteriyor

İnternet bazlı piyasa araştırma şirketi YouGov, 10 ülke'ye en çok ve en az sevdikleri renkleri sordu. Çıkan sonuçlara göre Mavi, her kıtada en sevilen renk.

Çin'de bile mavi, ülkenin geleneksel iyi şans rengi ve Komünist Parti'nin ana rengi olan kırmızıyı geçerek ilk sıraya oturdu. Çin en az sevdiği renklerde siyah ve kahve rengiyi eşit derecede gösterdi.
Avustralya ve Malezya en sevdikleri ikinci renk konusunda kırmızı ve mor arasında gidip geldi.

Mavi ağırlıkta

İngiltere, Almanya, ve ABD dahil ondan fazla ülkede yapılan araştırma da dünyada en çok sevilen rengin açık ara mavi olduğu ortaya çıkarıldı.Yüzde 33'le mavi, en çok sevilen renk seçilirken bunu kırmızı, mor, yeşil ve pembe takip etti.

Almanya'daki araştırma sonucu da yakın bir istetistik ortaya koydu.
30 bin katılımcının bilgisayar ekranındaki sonsuz renk paletinden en beğendikleri rengi seçmesi ile yapılan araştırmanın sonucu açıklandı.Kazanan, mavi, yeşil, gri, kırmızı karışımı bir ton olan “Marrs Yeşili“ oldu.


Türklere kültürel etkisi

Türklerde tanrı rengi, gök mavisiydi ve “Gök Tanrı” olarak kutsaldı. Ayrıca göçebe Türk Kültüründe, kutsal sayılan Dört Yön'ün de belirli renkleri vardı. Kuzey için Kara, güney için Kızıl, Batı için Ak, Doğu ise Mavi renk ile belirtilirdi. Türk Dünyasının üç tarafındaki denizler, bu inanca uygun olarak adlandırılmıştır. Kara, kuzeyi ve ciddiyeti, Kızıl, güneyi ve mutluluğu, Ak, batıyı ve masumiyeti anlatırdı.

Haber Ara