Dolar

32,5853

Euro

34,7947

Altın

2.507,22

Bist

9.693,46

Dünya dışı yaşam daha önce tespit edildi mi?

Harvard Üniversitesi astronomi bölümü müdürü Avi Loeb, Fransız editörü Le Seuil'in koyduğu kırmızı reklam afişinde, 'Haklıysam, bu insanlık tarihindeki en büyük keşif' diye uyarıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-02 21:19:13

Dünya dışı yaşam daha önce tespit edildi mi?

Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü müdürü, Ekim 2017'de tespit edilen Oumuamua yıldız nesnesinin aslında bilinmeyen bir medeniyetten güç alan bir araştırma olduğunu iddia etti.
Hawaii'de Pan-STARRS1 teleskopu tarafından tespit edilen Oumuamua - Hawaii'de "haberci" anlamına gelir - 400 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde.
Le Matin'in AFP'ye dayandırdığı habere göre 2017'de, güneş sistemimizdeki garip bir bolidin geçişi, gökbilimcileri bazılarının bunu dünya dışı yaşamın sinyali olarak gördüğü noktaya kadar kargaşaya soktu. Tartışmalı bir tez, ancak tanınmış bir bilim insanı olan Avi Loeb'in Perşembe günü dünya çapında bir sürümle yayınlanan bir makalesinde hala savunuyor.

Başka yıldızdan ilk nesne

Harvard Üniversitesi astronomi bölümü müdürü Avi Loeb, Fransız editörü Le Seuil'in koyduğu kırmızı reklam afişinde, "Haklıysam, bu insanlık tarihindeki en büyük keşif" diye uyarıyor.
Bu kara delik uzmanı, "Akıllı dünya dışı yaşamın ilk işareti" nde, Ekim 2017'de güneş sistemimizden tam hızla geçen puro şeklindeki bir nesne olan Oumuamua'nın tespitine bakıyor.
Asteroit olarak nitelendirildikten sonra, Avrupa Uzay Ajansı'ndan bir ekip, bunun büyük olasılıkla başka bir yıldız sisteminden fırlatılan bir kuyruklu yıldız olduğunu tahmin etti.

Ancak hipotez, Avi Loeb'i tatmin etmedi. Çünkü ona göre, nesnenin aşırı hızlanmasını, Güneş'in yanından geçerken herhangi bir iz (gaz veya toz) bırakmaması veya olağandışı şeklini açıklamaya izin vermiyordu.

"Kendi içinde bir anormallik"

Başka bir Harvard araştırmacısı ile Astrophysical Journal Letters'da bir makale yazdı ve Oumuamua'nın yalnızca uzaylı bir medeniyet tarafından desteklenen bir araştırma olabileceği teorisini ileri sürdü. Yayınları şiddetle eleştirildi. Bugün Avi Loeb, "somut delil yetersizliğinden dolayı tartışma devam ediyor" ve "Oumuamua hakkında sonuç ne olursa olsun, bunun kendi içinde bir anormallik olduğu ve öyle kaldığı açıktır" diye yazıyor.

272 sayfada, Amerikalı-İsrailli fizikçi Le Seuil'in baskılarını açıklayarak, "şimdiye kadar tanımlanan bu ilk yıldızlararası ziyaretçi" hakkındaki hipotezlerini ortaya koyuyor ve "Evrende yalnız olup olmadığımızı araştırıyor".

Kaliforniya merkezli dünya dışı istihbarat için araştırma projelerini bir araya getiren bir enstitü olan SETI ile ilgili sorularda üniversiteye "hakaret dökümünden" özellikle pişmanlık duyuyor. Ve NASA'nın Perseverance misyonunun hedefi olan Mars'ta mikrobiyal yaşam arayışının ötesinde, araştırma alanını genişletmek için çalışıyor 18 Şubat'ta kızıl gezegene inecek.

Haber Ara