Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

Dünya basını Türkiye'deki OHAL kararını nasıl gördü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 3 aylık OHAL kararı uluslararası basında yankı uyandırdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-21 09:33:23

Dünya basını Türkiye'deki OHAL kararını nasıl gördü?

Reuters

Reuters Haber Ajansı haberi 'son dakika gelişmesi' olarak geçti. CumhurbaşkanıErdoğan'ın sözlerine yer veren Reuters haberi 'Erdoğan Türkiye'de 3 ay OHAL ilan edildiğini açıkladı' başlığıyla duyurdu.

AFP

3 aylık OHAL kararı AFP tarafından da 'son dakika' olarak duyuruldu. AFP haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Türkiye'deki darbenin ardından 3 ay süreli OHAL ilan edildiğini açıkladı' başlığıyla yayınladı.

Associated Press

'Başarısız olan darbe girişiminin ardından 3 aylık OHAL ilan edildi.' başlığıyla okuyucularına ulaştırdı.

Haaretz

İsrail'in Haaretz Gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı OHAL kararını 'son dakika' olarak duyuran yayın organlarından biri oldu.

SKY News

'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de üç aylık olağanüstü hal ilan etti' başlığıyla duyurulan haberde Cumhurbaşkanı'nın sözlerine de yer verildi. 

CNN

ABD'nin CNN kanalı da OHAL kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri aracılığıyla duyurdu. CNN haberi 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3 ay süreyle OHAL ilan edilmiştir.' başlığıyla duyurdu.

El Arabiya

El Arabiya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yer vererek '3 aylık OHAL kararının hukuk devletine ve özgürlüklere karşı olmadığını' duyurdu.

Independent

Independent, internet sitesindeki haberinde, "Darbe girişiminin ardından, Erdoğan 3 ay olağanüstü hal ilan etti" şeklinde duyurdu. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkdemokrasisine tehdit nedeniyle önlemler alındığını ifade ettiğini yazdı.

Independent, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Güvenlik Kurulu ile yaptığı toplantının yaklaşık 5 saat sürdüğünü ifade ederek, Erdoğan'ın "Ülkemizde insan hakları ve özgürlüğüne olan bu tehdidi en kısa zamanda ortadan kaldırmak için Olağanüstü Hal'e ihtiyaç var. Olağanüstü haƒl ilanı demokrasi ve hukuk devleti ile temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması değil, aksine korunmasına yönelik bir tedbirdir" sözlerine yer verdi.

Gazete, olağanüstü hƒal ilanın, Cumhurbaşkanı ve kabinenin parlamentonun onayını almadan yeni kanunları kabul edebileceği ve gerekli görüldüğü takdirde insan hakları ve özgürlüklerin kısıtlanmasına gidebileceği anlamına geldiğini ifade etti.

Guardian

Guardian gazetesi de internet sitesinde "Erdoğan, darbe girişimin ardından Türkiye'de 3 ay süresince OHAL ilan edildiğini duyurdu. Açıklama, Ankara'da MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarından sonra yapıldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu kararı Anayasanın 121. maddesi uyarınca aldığını hatırlatan gazete, Erdoğan'ın "Olağanüstü hƒl ilanı demokrasi ve hukuk devleti ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasına karşı değildir. Demokrasiden ödün verilemez" sözlerine yer verdi.

Rus basını Türkiye'deki OHAL ilanını böyle gördü

Russia Today

Rusya'nın Russia Today yayın organı 'darbe girişiminin ardından Türkiye'de 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi' başlığıyla duyurdu.

Kommersant: Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de OHAL ilan etti

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkede üç ay sürecek OHAL rejimi ilan etti. Erdoğan, askeri darbe girişimi ile bağlantılı olarak vatandaşların hak ve özgürlüklerini en etkili ve hızlı biçimde güvence altına alacak adımlar atılması için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi" diye yazan Kommersant, Türkiye Cumhurbaşkanının, askeri darbe girişiminin arkasında yabancı ülkelerin olabileceğini söylediğini aktardı.

İnterfaks: Tehditlere karşı hızla mücadele edilecek

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkede üç ay sürecek OHAL rejimini duyurdu. OHAL kararı ülkedeki başarısız darbe girişiminden sonra alındı. Erdoğan, Ankara'da hükümet ile görüşmesinin ardından OHAL'i açıkladı. Ona göre, üç ay sürecek olağanüstü hal, tehditler ile olabildiğince hızlı mücadele etmek için hareket imkanı sağlayacak" ifadelerini kullanan İnterfaks ayrıca, isyancılar ile mücadelede hayatını kaybedenleri "şehit" olarak niteledi. 

Komsomolskaya Pravda: Erdoğan; Avrupa Birliği'nin OHAL'i eleştirme hakkı yoktur

"Türkiye Cumhurbaşkanı, bu kararın demokrasiyi sadece güçlendireceğini söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri darbe girişimi sonrası OHAL ilan ettiği için Avrupa Birliği'nin eleştirmemesi gerektiğini söyledi."

Lenta.ru: Türkiye'de OHAL açıklandı

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri darbe girişimi ile bağlantılı olarak ülkede olağanüstü durum ilan etti. Darbenin terörist unsurlar içerdiğini belirten Erdoğan, anayasanın 120. maddesine dayanarak, isyanın sonuçlarını hızlıca ortadan kaldırmak için üç ay süreyle OHAL ilan ettiğini söyledi."

İzvestia: Erdoğan, Hak ve özgürlüklerin zarar görmeyeceğini söyledi

"Türkiye lideri ülkede üç ay süreliğine olağan üstü hal ilan etti. Türkiye yönetimi bu kararı ülkedeki başarısız askeri darbe ile ilgili olarak aldı. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu ülkede alınan üç ay süreli OHAL kararından sonra Erdoğan, Avrupa Birliği'nin bu karardan dolayı Türkiye'yi eleştirmeye hakkı olmadığını söyledi. Türk lider olağanüstü hal rejimi ile Türkiye'de hak, özgürlükler ve demokrasinin zarar görmeyeceğinin, aksine güçlü hale geleceğinin altını çizdi."

TASS: Erdoğan, Türkiye'de üç aylık olağanüstü hal rejimi ilan etti

"Türkiye'de darbe girişiminden sonra üç aylığına OHAL rejimi açıklandı. Milli Güvenlik Kurulu, terörist gurupların eylemlerine hızlı cevap verebilmek için hükümete üç aylığına OHAL ilan etmesi tavsiyesinde bulundu."

Argumenti i Faktı: Türkiye'de üç aylığına OHAL rejimi açıklandı

"Ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine göre bu karar, terörist grupların eylemlerine hızlı cevap verebilmek için gerekliydi."

 

Haber Ara