Dolar

32,4917

Euro

34,7662

Altın

2.485,43

Bist

9.487,57

Dünya basını Binali Yıldırım'ı nasıl gördü?

AK Parti tarafından başbakan adayı olarak Binali Yıldırım’ın gösterilmesine yurt dışından ilk tepkiler İngiliz basınından geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-19 14:25:39

Dünya basını Binali Yıldırım'ı nasıl gördü?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL


Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağını açıklaması ile 22 Mayıs'taki kongrede tek aday çıkacan Ak Parti temayül yoklamalarından Binali Yıldırım'ın ismi için karar verildi Bugün saat 13.00'de açıklanan isim sürpriz değildi fakat ülkenin ilk gündem maddesi idi.

YABANCI BASIN NASIL GÖRDÜ?

Peki konuyu haber yapan yabancı basın neler yazdı. Haberimizde...

BBC

İngiliz yayın organı BBC Binali Yıldırım'ın Başbakan adayı olarak gösterilmesini gören ilk yabancı basın kuruluşu oldu.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine ‘yakın müttefik' arıyordu. Başbakanlıktan istifa eden Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın kendi gücünü arttırmasına açık bir biçimde karşı çıkmıştı.

THE TELEGRAPH

Bir diğer İngiliz yayın organı The Telegraph, Binali Yıldırım'ın adaylığını “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı ayrışmadan sonra beklenmedik bir biçimde başbakanlığı bırakmaya zorlanan Ahmet Davutoğlu'nun yerini alacak. AK Parti'nin kurucularından ve Erdoğan'ın yakın dostu olan Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı'nın tüm güçlerini elinde toplaması hırsına ve başkanlık sistemine geçiş fikrini destekleyeceği aşikâr” şeklinde okuyucuları ile paylaştı.

ABC

Amerikan yayın organı ABC, Yıldırım'ın aday olarak gösterilmesini “Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm gücü kendi elinde toplamasını sağlayacak anayasa değişikliği meselesinde kendisi ile uyumlu olacak birini arıyordu” ifadeleriyle aktardı.

WASHİNGTON POST

Washington Post, AK Parti'nin Başbakan adayı olarak Binali Yıldırım'ın gösterildiğini tek cümle ile geçerek meseleye henüz bir yorum getirmedi.

BİLD

Almanya'nın Bild gazetesi de haberi okuyucularına manşetten duyurdu. Almanya'nın en çok okunan gazetesi olan Bild'in internet sitesi, haberi 'Yıldırım başbakanlığa aday' şeklinde verdi.

'Türkiye'nin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakanlığa aday gösterildi' ara başlığıyla haberi detaylandıran Bild, Binali Yıldırım'ın biyografisine yer verdi.

THE GUARDİAN

İngiliz yayın kuruluşu The Guardian Yıldırım'ın ismi açıklandıktan sonra, konuyla ilgili haberini manşete taşıdı. "Türkiye'nin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım başbakan oluyor" başlığını kullanan gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yıldırım'ın yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda aynı fikre sahip oldukları vurgulandı.

WSJ

ABD'nin önde gelen finans ve haber gazetesi The Wall Street Journal'ın(WSJ) konuyla ilgili haberin, AK Parti'nin genel başkan ve başbakan adayı olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uyumlu bir isim olduğu vurgulandı.

EL JEZİRE

Katar merkezli El Jezire, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın AK Parti'nin genel başkan ve başbakan adayı olarak gösterildiğini son dakika olarak geçti. El Jezire, "AK Parti hükümetlerinde 12 yıl kesintisiz Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en güvendiği isimlerden biri Binali Yıldırım başbakan ve partinin genel başkan adayı. Erdoğan ile belediye başkanlığı döneminde kendisiyle birlikte çalışmaya başladı. Erdoğan ona o çok güveniyor" şeklinde ifadelere yer verdi.

 

Haber Ara