Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Dündar ve Gül'den tahliye talebi

Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları tahliye talebinde bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-23 13:24:55

Dündar ve Gül'den tahliye talebi

Cumhuriyet gazetesinde MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle tutuklanan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyeleri talep edildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Dündar ve Gül'ün avukatları, hazırladıkları tahliye talepli dilekçelerini, nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sundu. 

Dündar ve Gül'ün, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/7. maddesinde yer bulan, "örgüt içinde hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan tutuklandığı ve bu hükmün gerçeği yansıtmadığı ifade edilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Hakimlik tutuklamayı bu maddeye dayandırdığını söylemekle, aynı zamanda müvekkillerin suç teşkil eden, örgüte yardım fiilinin bir yayın faaliyeti olduğunu da ifade etmiş olmaktadır. Hakimliğin bu saptamasına göre, müvekkiller söz konusu yayınları yapmasaydılar örgüte yardım da etmemiş olacaklardı. Bu mantığın iler tutar bir yanı bulunmamaktadır. Ayrıca müvekkillerin tutuklanmasına gerekçe gösterilen belgeleri yayınlanmak fiilinin ceza kanununda yer almış 'yardım' kavramı kapsamında olamayacağı açıktır. TCK'da 'yardım' kavramından, 'suça iştirak' bölümünde bahsedilmiş ve 39. maddede hangi hallerde, 'yardım eden' sıfatının olduğu açıklanmıştır."

"Tutuklamanın kaldırılmasında kamu yararı var"

Tutuklamanın kaldırılmasında kamu yararı olacağı öne sürülen dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 104. maddesi uyarınca Dündar ve Gül'ün, haklarındaki tutuklama kararları kaldırılarak tahliye edilmeleri talep edildi. 

Şüphelilerin avukatlarınca 30 Kasım'da tutuklama kararı veren hakimliğe itirazda bulunulmuş, hakimlikçe yapılan değerlendirmede bu itiraz başvurusu reddedilerek, dosya, bir üst mahkeme olan İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne yönlendirilmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara